Glumci Narodnog pozorišta očekuju da se Hubač vrati na čelo Drame 1Foto:Narodno pozoriste

Povodom smene Dejana Savića i postavljenja Ivane Vujić na mesto v.d. upravnika Narodnog pozorišta inicijativa „Nije umetnički ćutati“ koja okuplja većinu ansambla Drame u toj kući poslala je saopštenje u kojem pozdravlja ovu odluku Vlade Srbije i i traži da se Željko Hubač vrati na mesto direktora Drame

U saopštenju inicijativa izražava zadovoljstvo što 150 godina nacionalnog teatra neće obeležiti štrajkom.

– „Nije umetnički ćutati“ nakon jednomesečne borbe za očuvanje umetničkog dostojanstva, slobode stvaralaštva i govora, kao i profesionalnih standarda u svim porama funkcionisanja Narodnog pozorišta, pozdravlja odluku Vlade Srbije da smeni Dejana Savića. Postavljenje rediteljke i profesorke Ivane Vujić na mesto v.d –a ohrabruje nas u mišljenju da je Vladi Srbije stalo do stavova umetnika i pozorišnih stvaralaca. Smenu Dejana Savića doživljavamo kao posledicu prepoznavanja važnosti svega što smo izneli u javnosti iza čega stojimo, a to je da uspeh i rad moraju biti nagrađeni a ne kažnjeni, da repertoar Narodnog pozorišta uspostavljen u protekle četiri godine pod rukovodstvom Željka Hubača predstavlja neospornu vrednost koja se ne sme omalovažiti, već naprotiv, podržati i ohrabriti u svom daljem toku. – ističe se u saopštenju Inicijativa Nije umetnički ćutati obećava da će „kao što su dosad radili po zakonu, a u ime umetnosti i svoji raznih pozorišnih profesija, tako će se i ubuduće zalagati za poštovanje profesionalnih uzusa, zakona i etičkih principa delovanja u instituciji kulture kakvo je Narodno pozorište.“

– Očekujemo raspisivanje konkursa za upravnika NP u zakonskom roku, kao i blagovremeno delovanje povodom gorućih problema u toj kući. Za nas u Drami, centralni problem je činjenica da nemamo direktora Drame, te smatramo najlogičnijim i najpravičnijim rešenjem da se Željku Hubaču omogući da do izbora novog upravnika na konkursu, bude na poziciji sa koje je nepravedno smenjen, kako bi realizovao repertoarske planove koje je osmislio i koji su usvojeni koji su bitni za razvoj Drame. – ističe se u saopštenju.

Takođe, umetnici i saradnici Drame okupljeni oko inicijative „Nije umetnički ćutati“, izrazili su zadovoljstvo povodom činjenice da 150. rođendan Narodnog pozorišta neće biti obeležen štrajkom, „već daljim zajedničkim naporima i istrajavanju u borbi da se toj instituciji vrati ugled koji zaslužuje“.

– Sigurni smo da Ivana Vujić, kao pozorišni čovek, prepoznaje naša profesionalna htenja, te da se neće oglušiti na mišljenje svojih kolega koji su se zdušno borili za čast svoje profesije – poručuje se u saopštenju „Nije umetnički ćutati“.

Podsetimo, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici razrešila je dužnosti upravnika Narodnog pozrišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev, tu odluku pozdravio je i sindikat dramskih umetnika nacionalnog teatra Singlus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari