Gojković i Pištalo položili vence na mestu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo položili su danas vence na mestu na kome je u u šestoaprilskom bombardovanju pre 80 godina uništena Narodna biblioteka Srbije, na Kosančićevom vencu.

„To sećanje, crno i teško kao dim knjiga u plamenu za koji kažu da je dve nedelje obavijao Beograd, moramo da sačuvamo od zaborava kao deo naše kulture sećanja“, podvukla je ministarka kulture i informisanja.

U bombardovanju su uništene i lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika…

Ministarka kulture rekla je da je Narodna biblioteka Srbije nedavno dobila upravnika za koga veruje da će ovu ustanovu voditi na dostojan način i da će uspeti da je učini vidljivijom na međunarodnom planu. „U tome i drugim važnim poslovima, kao što je izgradnja novog depoa, imaće punu podršku Ministarstva kulture i informisanja“, zaključila je Gojković.

Nova zgrada biblioteke otvorena je na isti ovaj datum 1973, podsetio je Pištalo. „Povodom obnove, Andre Malro nam je poklonio rukopis svoje knjige o Pikasu. Tom prilikom je napisao ‘U sudbini vaše Biblioteke, vidim sudbinu naroda kome su kultura i sloboda jedno'“, rekao je v. d. upravnika NBS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Gojković i Pištalo položili vence na mestu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije”

 1. E, Pistalo, Pistalo sta ucini sebi i zarad cega, koja tebe muka naterala da Sad i sa Majom Gojkovic pod ruku …

   • Kako to mislite „samo SNS“ ? Pa zar mislite da je gosin Pistalo mogao da dobije namestenje direktora NBS da nije u kolaboraciji sa njima ? To ovde i sada naprosto nije moguce ni nocnom cuvaru stovarista na Zarkovu.

 2. Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941. nije pogođena, niti je bilo planirano da bude gađana, bombama Lutfafea, niti je izgorela od bombi – zapaljena je iznutra 7. aprila, a za knjige nekoliko dana ranije spakovane u stotinak sanduka Patrijaršija nije htela da da prostor, a vojska kamione za transport, pa su izgorele…
  Po istrazi koju su obavili nemački i beogradski policijski organi, biblioteku je zapalio jedan od čuvara biblioteke, inače folksdojčer, kasnije SS-ovac… Znaju se i imena i sve oko toga, u arhivi Beograda postoji dokumentacija, na suđenju Leru je o tome bilo mnogo reči… Sve postoji u literaturi…

  • Da, a Beograd nisu bombardovali avioni Luftwaffe-a, nego avioni Kraljevske aviacije, kako bi Nemacku okrivili za pocetak rata koji smo, naravno, sami zapoceli napadom na Treci rajh. O svemu postoji obimna dokumentacija i lako se da istraziti.

   • Je l‘ to Vi, g-dine Damljanovicu, pokušavate biti vickasti? Neprimereno je! Ili volite da pričate o stvarima o kojima nemate pojma?!

 3. Čitaš sjajne pisce, voliš njihove knjige i podsvesno priželjkuješ da su i sjajni ljudi (intelektualno i moralno). Onda se dese Basare i Pištala. I transfer blama je nepodnošljiv.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.