Gojković i Trivić : Zajednički cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković imala je danas radni sastanak sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić, na kom je istaknuta spremnost na još jače zalaganje za proširenje saradnje, zajedničke programske aktivnosti i manifestacije u cilju očuvanja srpske kulture, tradicije i jezika.

Gojković i Trivić su dogovorile nastavak dobrih i intenzivnih odnosa između Srbije i Republike Srpske, čiji je prioritet
jačanje institucionalne saradnje u svim oblastima kulture i umetnosti, kao i mobilnost umetnika, navodi se u saopštenju.

Gojković i Trivić dogovorile su potpisivanje Memoranduma o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti filmske umetnosti i drugog audiovizuelnog stvaralaštva i Memoranduma o saradnji za period 2022 – 2026. godine.

Gojković je istakla da će memorandumi dati značajnu podršku saradnji ustanova kulture i nezavisne scene, u domenu zaštite kulturnog nasleđa i digitalizacije, kao i svim drugim oblastima saradnje za koje se pokaže uzajamni interes.

Gojković i Trivić su istakle značaj saradnje Srbije i Republike Srpske u oblasti kinematografije, i razmotrile mogućnost zajedničkih projekata, posebno onih od nacionalnog interesa.

Gojković je napomenula da je Srbija u 2022. godini planirala 1,7 milijardu dinara, što je milijardu dinara više za podsticaje za snimanje u odnosu na prošlu godinu, a Trivić je naglasila da je model podsticaja Srbije dobar, što potvrđuje i činjenica da se uložena sredstva četverostruko vrate.

Gojković je naglasila da je potvrđena dobra saradnja dva ministarstva na realizaciji projekta revitalizacije rodnog mesta Branka Ćopića u Hašanima „Bašta sljezove boje“, koji je jedan od najznačajnijih projekata i doprinosi strateškom interesu za srpsku kulturu.

Ona je rekla da je donacija Vlade Republike Srbije značajna jer će se završiti kompletna infrastruktura kako bi se u što kraćem periodu osposobio ovaj ambijent za edukativnu, kulturnu i turističku destinaciju.

Gojković i Trivić su istakle važnost zajedničkih projekata na očuvanju sećanja i u tom kontekstu naglasile značaj multimedijalne izložbe posvećene Jasenovcu i negovanju sećanja na žrtve ovog logora.

Gojković je naglasila da je zajednički cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i na tome će se zajedno raditi i ubuduće. U tom kontekstu istaknut je značaj nastavka održavanja manifestacija „Dani Srbije u Srpskoj“, i „ Dani Srpske u Srbiji“, koje povezuju ustanove kulture i omogućavaju da se publici u Srbiji i Republici Srpskoj predstavi kvalitetan program.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ održana je u 11 gradova i opština u Srbiji u oktobru 2021. godine, a „Dani Srbije u Srpskoj“ održaće se ove godine u više gradova u Republici Srpkoj, kada će biti uključene mnoge ustanove i umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari