Maja GojkovićFoto: A.K./ATAImages

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da ju je „pogodio“ apel muzičara Beogradske filharmonije, koji su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju, navodeći da su i Ministarstvo i ona lično „mnogo truda i rada uložili u resor kulture i rad Filharmonije“.

Gojković je za Radio-televiziju Vojvodine govorila o više problema koje su muzičari uputili sa koncerta Beogradske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini, navodeći da „pokušava da razume zašto je neko odlučio da dezinformiše deo javnosti“.

O navodu muzičara da 10 godina nisu dobili nove uniforme, ministarka navodi da je novac za to bio određen u budžetu Minsitarstva kulture prethodne godine, ali da je, u dogovoru sa Filharmonijom, prenamenjen za stolice.

„Prošla je javna nabavka, mislim da će ih dobiti uskoro. Ove godine je takođe predviđen iznos za kupovinu uniformi“, kazala je Gojković, prenosi Beta.

Složila je se sa stavom muzičara da su im niske plate, naavodeći da su plate male za sve ljude koji rade u ustanovama kulture i da se treba boriti za sve njih.

„Oni vrlo dobro znaju, ili neće da znaju a pripadaju sindikatima, jednom ili drugom, koji je potpisao sporazum sa predsednicom Vlade i ministrom kulture da osnujemo radnu grupu i nastavimo rad sa ministarstvom finansija, prvo na povećanju koeficijenata, a time i plata. Bilo je povećanje plata u januaru za ceo javni sektor“, navela je Gojković.

Govoreći o v.d. stanju direktora Beogradske filharmonije, kazala je da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu i trenutno ne može da raspisuje konkurse i bira direktora.

„Imaće po izboru Vlade i konkurs i direktora ko god da to bude. Koliko može da traje jedan konkurs, mesec-dva dana. Ja nemam svog favorita. Interesantno je da je Ivan Tasovac godinama bio u v.d. stanju i nikada nije bilo ovakvog čitanja“, dodala je ministarka.

Navela je da su v.d. direktor i PR Beogradske filharmonije „česti gosti Ministarstva kulture“, kao i da su se složili da delovi proglasa muzičara „u ovom momentu ne stoje“.

Za dvoranu Beogradske filharmonije, kazala je da su tvrdnje muzičara „pogodile“ i nju i premijerku Brnabić, jer projekat već postoji i čvrsto stoje iza njega.

Navela je da se čeka građevinska dozvola, nakon čega sledi projekat za izvođenje radova, pa da tek nakon toga mogu da počnu radovi i da je dvorana Beogradske filharmonije planirana u okviru međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“.

Ministarka se kratko osvrnula i na Halu 1 na Beogradskom sajmu, navodeći da postoje razgovori da se ona rekonstruište i adaptira da postane operska i baletska sala.

„Hala 1 se ne ruši, to je takva smejurija i dezinformacija, koja ne znam kome ide na čast“, navela je Gojković.

Upitana o tome na kojoj funckiji bi mogla da se nađe nakon formiranja Vlade Srbije, koje se očekuje u martu, s obzirom da se pominje i da bi mogla da ostane ministarka kulture, ili da postane ambasadorka, Gojković je navela da do sada nije bilo razgovora o tome.

„Bilo bi mi zadovoljstvo i čast da radim i jedno i drugo, ali mislim da ću pre ostati u državi, da radim neki odgovoran posao za Srbiju i građane, nego što ću biti ambasador“, kazala je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari