"Možda su hteli da angažuju Dačića da im peva a ovaj im uvalio Gorana": Sagovornici Danasa o zabrani ulaska u Moldaviju Bregoviću 1Foto: EPA/DUMITRU DORU

Kompozitoru Goranu Bregoviću nije dozvoljen ulazak u Moldaviju, gde je u nedelju trebalo da nastupi na Guitar Music Festivalu, koji se održava u istorijskom i arheološkom kompleksu Orheiul Vechi.

Organizator festivala je nakon toga obavestio javnost da Goran Bregović i bend neće prisustvovati planiranom koncertu, iz razloga koji je van kontrole festivala ili umetnika, a Bregović je ukazao da mu je veoma žao što je ovog puta uskraćen za radost i zadovoljstvo da nastupa pred ovon publikom.

Ratko Božović, profesor i kulturolog, smatra da politika i umetnost ne idu zajedno, jer nisu vođene istim aršinama.

– Svako zabranjivanje umetnika obznanjuje sistem koji tamo vlada, i govori o tome da on nema tolerancije za ono što je umetnost kao bitna kreativna radnja. Politika i umetnost ne idu zajedno. Gde god se politika umeša u komunikaciju sa umetničkim delom i umetnikom, to je greška nad greškama, ali i dokaz o kakvoj se agresiji radi u samoj politici koja je konstanta, ukazuje Božović.

Kako naš sagovornik objašnjava, politika ne razume ono što proizilazi iz same umetnosti.

– A to je sloboda, jedna vrednost koja nije merena aršinom politike nego aršinom estetike. Zato se mnogo manipuliše, jer iz politike dolazi neki gvozdeni čekić koji udara po živom tkivu umetnosti, objašnjava Božović.

Igor Brakus, radio voditelj, bacio se na istraživanje ove teme i izneo svoje teorije koje bi mogle da osvetle razloge zabrane ulaska Bregovića u Moldaviju.

– Pokušao sam u medijima da pronađem podatak zašto je Moldavija zabranila ulazak Goranu Bregoviću u njihovu državu i jedino je uvek ažurni i pozdani Danas objavio da je to urađeno zbog bezbednosnih pitanja. Ja imam još nekoliko realnih teorija zavere, kaže Brakus.

On, kako sam ističe, ima nekoliko teorija o tome šta se desilo.

– Možda se nekom moldavskom šefu njihove Službe ne dopada Bregovićeva muzika, možda su se uplašili da slučajno ne pozajmi neku notu od njihove tradicionalne muzike za neki od svojih budućih hitova, možda nije imao validne putne isprave, možda je predsednik Srbije zvao da interveniše pa ih je dodatno iznervirao, možda su hteli da angažuju Ivicu Dačića da im peva a ovaj im uvalio Gorana, možda je probao putem mejla da smuva predsednicu Moldavije, nabraja Brakus.

Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose, ističe da svaka zemlja ima pravo da zabrani bilo kom građaninu ulazak u zemlju bez objašnjenja.

– Moldavija zna razlog zašto se to desilo, a mi možemo samo da nagađamo. Možemo da ih pitamo ali oni ne moraju da kažu. I neće kazati, pojašnjava Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari