Noriko Saito, umetnica iz Japana, dobitnica je Gran prija 12. Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“, koje je otvoreno u Gradskoj galeriji u Užicu. Japanska umetnica je nagrađena za grafike pod nazivima „Sound of afternoon“ i „Sound of afternoon 2“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


„Zlatna igla“ je pripala Ranki Lučić Janković za grafiku „Crvena svetlost“, „Srebrna igla“ italijanskom umetniku Pjeru Đakomu Galupu (Pier Giacomo Galupo) za rad „Paesaggio interiore“, a Zoran Mise iz Makedonije dobitnik je „Bronzane igle“ za rad „Sleeping giant VII“. Nagrada Učiteljskog fakulteta iz Užica pripala je mladoj umetnici Jeleni Savić za rad „Bez naziva“ i ona podrazumeva da će ta ustanova u svojoj galeriji organizovati njenu izložbu.

– Iako je veoma zahtevna i teška, grafička tehnika suva igla omogućava mi da se u potpunosti umetnički izrazim – rekla je za Danas pobednica užičkog Bijenala, koja živi u japanskom gradu Kanagava, a koja se dvadesetak godina bavi likovnim radom i iz Japana je doputovala u Užice kako bi primila nagradu.

Bijenale je otvorio Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada, dok je o značaju te manifestacije govorio Zoran V. Cvetić, direktor Gradske galerije, istakavši da je selekciona komisija odabrala grafike 88 autora od 143 prispela rada umetnika iz 29 zemalja.

– Bijenale je osnovano 1993. godine sa jasnom koncepcijom da neguje i čuva autorski rukopis i njegovu manuelnu osetljivost u umetničkoj grafici, a tehnika suve igle je odabrana zbog tih osobenosti. Bijenale je odmah postalo medijski događaj, koji je označio trenutak duhovnog zdravlja i integriteta u segmentu likovne kulture grada, užičkog regiona i Srbije – citirao je Cvetić predsednicu žirija ovogodišnjeg Bijenala LJiljanu Ćinkul. On je istakao da je od 1993. godine na toj manifestaciji, koja neguje zahtevnu i staru grafičku tehniku, učestvovalo 700 autora i podsetio na to da Gradska galerija poseduje bogatu zbirku grafika, koje su učesnici poklonili toj ustanovi.

Postavka se može pogledati do 1. oktobra.


Pohvale

Odlukom međunarodnog žirija pohvaljeni su Mariela Canchari iz Francuske i umetnici iz Poljske – Jacek Machowsk i Stanislav Cholewa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari