Izložba crteža Aleksandra Mitrovića u Galeriji Haos 1

U Galeriji Haos sutra će biti otvorena izložba crteža Aleksandra Mitrovića, mladog stvaraoca iz Arilja, koga je, kao svojevrsni crtački potencijal, primetio svojevremeno umetnik Vladimr Veličković.

U tekstu za postavku istoričarka umetnosti Kristina Selaković između ostalog zapaža: „…Aleksandar Mitrović minuciozno, strpljivo i nadasve s lakoćom svojim crtežima nas uvodi u njegov svet detinjstva i odrastanja. Inspiraciju nalazi u metalnim kutijama punim uspomena. Obično su to crno-bele fotografije bližnjih koje nas uvode u lavirint prošlosti i sećanja…“

Aleksandar Mitrović koristi grafitne olovke, ugljen, četke i razblaženi tuš.

Njegove linije su tanane, precizne, katkad lazurne.

Njima postiže mekoću u izrazu i gotovo akvarelski efekat, naročito svojim lavirunzima.

Njegovi biciklisti, deca sa trotinetima i triciklima personificiraju radost, igru, odrastanje, vraćanje prirodi, optimizam, svet posebne lepote, one za kojom žudimo.

„Osim crteža Mitrović se interesuje i za odbačene predmete, limene kutije koje takođe doživljava kao površinu na kojoj se može zabeležiti crtež i intiman svet prirode. Stare kutije u kojima su čuvane zaboravljene gramofonske igle pokrenule su umetnika da iglu poveže sa grafitnom olovkom. Kao što igla čita zvuk, sa određene ploče i pokreće muziku prošlih vremena, tako i linije čita određene oblike iz prirode koji su preneseni na crtež“, kaže u tekstu Selaković.

Izložba traje do 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari