“Ja ću tebi ljuba biti”: Negotinski muzejski teatar gostuje u Beogradu i Gornjem Milanovcu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Monodramu “Ja ću tebi ljuba biti” negotinskog Muzeja Krajine, koja je premijerno izvedena krajem septembra u Negotinu, ovih novembraskih dana videće i publika u Beogradu i Gornjem Milanovcu. U nedelju, 13. novembra glumica Ljiljana Jakšić ovu monodramu igraće u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu, a dan kasnije lik Marije Mice Mokranjac oživeće u Svečanoj sali Gimnazije „Takovski ustanak“.

Priča i pričanje o Mokranjcu u monodrami “Ja ću tebi ljuba biti”, autorke Sanje Radosavljević, kustoskinje pedagoškinje Muzeja Krajina u Negotinu, zasnovani su na intimnoj prepisci koju je Stevan Mokranjac vodio sa svojom suprugom Marijom.

Muzej Krajine u Negotinu u Zbirci Stevana Mokranjca čuva ta pisma i razglednice, a grupa Negotinaca, prevashodno iz ove muzejske ustanove, postavljanjem ovog komada načinila je svojevrsan omaž svom slavnom sugrađaninu.

Prikazana je manje poznata strana njegove ličnosti, ona ljudska, bliska svima nama, ali je prikazan i značaj Mokranjca za kulturu Srbije.

Autorka monodrama, Sanja Radosavljević, podseća da se u našoj komunikacija sa publikom posredstvom muzejskog teatra koristi već više od jedne decenije, uglavnom u beogradskim muzejima.

-Muzej Krajine se monodramom „Ja ću tebi ljuba biti” pridružuje ovim muzejima i svojim posetiocima nudi i ovaj oblik komunikacije i interpretacije kulturnog nasleđa, koje baštini više od osam decenija. Monodrama posvećena slavnom srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu ima za cilj afirmaciju tradicije, kulture i muzičkog obrazovanja, kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture – kaže Sanja Radosavljević.

Prema njenim rečima, ova monodrama svojim značajem prevazilazi lokalne granice i svrstava se u onu vrstu programa s kojima bi trabalo da bude upoznata i javnost drugih gradova i regiona.

-Naša monodrama doprinosi podizanju svesti o očuvanju, zaštiti i značaju kulturne baštine – ističe Sanja Radosavljević.

Nakon negotinske, glumicu Ljiljanu jakšić koja u raskošnom kostimu tadašnje mondenske Evrope tumači Mariju Micu Mokranjac, u nedelju, 13. novembra videće publika u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu.

U ponedeljak monodrama “Ja ću tebi ljuba biti” u čijoj postavci su bili angažovani i kostimograf Milan Perišić i vlasuljarka Vida Jakšić Biro, biće odigrana u Svečanoj sali Gimnazije „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu u okviru saradnje Muzeja rudničko-takovskog kraja i negotinskog Muzeja Кrajine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari