Još jedna nagrada za novopazarskog književnika Enesa Halilovića 1Foto: Enes Halilović/Facebook

Književnik iz Novog Pazara Enes Halilović ovogodišnjih je dobitnik nagrade “Zaplanjski Orfej” za najbolju pesmu “Neka žena i ja”, jednoglasno je odlučio žiri manifestacije “Miljkovićeve poetske svečanosti”.

Stručni žiri, na čelu sa Jelenom Mladenović i članovima Zvonkom Karanovićem i Daliborom Popovićem, ocenio je da pesma novopazarskom dramskog pisca, pripovedača i pesnika “vraća umetničkom delu kao posebnom artefaktu stvorenom da poveže autora i čitaoca”.

“Idući linijom estetike delovanja i ostajući u verističkom poetičkom modusu, ova pesma prepliće stvaralački čin pesnika sa jednako važnim stvaralačkim činom recipijenta, proslavljajući snagu čitaoca, u kojoj leži izvor pesnikove sigurnost”, navodi se u obrazloženju žirija.

Halilović je rođen u Novom Pazaru 1977. godine i do sada je objavio više zbirki pesama, priča, drama i romana. Prevođen je na više svetskih jezika i dobitnik brojnih priznanja.

Nagrada “Zaplanjski Orfej” biće mu uručena 7. decembra, poslednjeg dana manifestacije “Miljkovićeve poetske svečanosti” koje će se u Gadžinom Hanu održati 26. put.

Ta manifestacija prvi put je organizovana 1994. godine, a nagrada “Zaplanjski Orfej” dodeljuje se od 1996. godine, u znak sećanja na Branka Miljkovića koji je poreklom iz Zaplanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari