Kladovljanka pročitala 252 knjige: Danas će biti nagrađena kao najaktivnija čitateljka biblioteke 1Foto: Biblioteka Kladovo

U vreme modernih tehnologija i čitanja knjiga u digitalnom formatu na bibliotekama je da pronađu način da privuku čitaoce. Raznovrsnim programima, aktuelnim naslovima, druženjem sa piscima i bibliotekom na točkovima, to uspeva Biblioteci u Kladovu, koja će danas nagraditi najaktivnije čitaoce u prošloj godini.

– Objavljivanjem podataka ko je najrevnosniji korisnik naših usluga, podsećamo javnost da ima šta da potraži u biblioteci i da smo uvek tu za njih. Kao biblioteka, mi smo riznica znanja i informacija opipljivijih nego na gugl pretraživaču – objašnjava nam direktorka kladovske biblioteke Žaklina Nikolić.

Kao najaktivniji čitaoci danas će biti nagrađene Kladovljanka Anđela Tabaković koja je sa 252 pročitane knjige najbolja u kategoriji odraslih, među korisnicima bibliobusa to je Marija Radanović iz Kostola sa 113 pročitanih knjiga, dok su Anastasija i Anja Dinić iz Kladova sa 96 pročitanih knjiga najbolje u kategoriji deca.

Posebnu pohvalu dobijaju najmlađi čitaoci Dunja i Ognjen Dumitrašković iz Kladova, rođeni 2019.godine. Svi oni su deo velike porodice kladovske biblioteke koja, računajući i korisnike bibliobusa, ima oko 1.500 članova.

Godišnje članarine kreću se od 300 do 600 dinara, a knjige iz biblioteke bez plaćanja članarine mogu da pozajmljuju korisnici bibliobusa u 12 kladovskih sela, predškolci i učenici prvog i drugog razreda, dobrovoljni davaoci krvi, nezaposleni, stariji od 65 godina.

Na raspolaganju im je knjižni fond od 61 hiljade knjiga.

– Svima otvaramo vrata, raspoložemo aktuelnim knjižnim fondom, koji se na godišnjem nivou povećava za po tri hiljade knjiga, organizujemo kreativne tematske radionice za decu, za mlade i starije književna druženja i tribine sa namerom da predstavimo aktuelne pisce i književna dela, kao i da razvijemo kulturu dijaloga – otkriva za Danas recept za uspešan rad Žaklina Nikolić.

Pandemija je usporila kladovske bibliotekare i u minule dve godine odložila i pomerila planirane programe. U ovoj se ustanovi nadaju da će u maju uspeti da na odgovarajući način obeleže jubilej, 75. godina od osnivanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari