Kladovo: „Između mašte i istorije“ - likovna izložba kod Trajanovog mosta 1Foto: Privatna arhiva

Na prostoru lokaliteta Trajanov most, na otvorenom i kraj ostataka ovog značajnog kulturnog spomenika, priređena je izložba likovnih radova kladovskih osnovaca koji su za temu imali baš Trajanov most.

Trajanov most, jedno od najznačajnih dela rimskog građevinarstva, oživeo je na likovnim radovima osnovaca iz opštine Kladovo koji su učestvovali na likovnom konkursu u organizaciji projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”, Opštine Kladovo i Biblioteke „ Centar za kulturu“ Kladovo.

Učesnici likovnog konkursa trebalo je da prikažu što realniji izgled nekada najdužeg mosta na svetu, odnosno da, uz umetničku slobodu i maštu, izraze svoju zamisao Trajanovog mosta, čiji se ostaci danas nalaze i na srpskoj i na rumunskoj obali Dunava.

-Rimljani su davno izgradili most ovde, a region i danas ima dobru prekograničnu saradnju. Proces evropske integracije otvara nove perspektive za region, zbog čega sam veoma srećan. Za nas je važno, ne samo da obnovimo spomenike, nego da i deca budu zainteresovana za istoriju i nasleđe, jer je to bitno za očuvanje identiteta – kazao je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec prilikom dodele nagrada autorima najboljih radova.

Izložba Trajanov most, Ž.Nikoliž, A.Bec
Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Završetak likovnog konkursa „Trajanov most: između mašte i istorije“ obeležen je izložbom na samim ostacima rimskog mosta u selu Kostol, a najboljih deset radova nagrađeno je slikarskim priborom.

-Na drevnim ostacima Trajanovog mosta danas je među maštovitim i talentovanim radovima predstavljeno najboljih deset od 118 pristiglih radova. Danas smo shvatili da su sva deca, čiji su radovi izloženi i nagrađeni, ustvari prvi put na ovom lokalitetu i tek su sada bila u prilicida vide ono što su nacrtali. Po meni je to najveća nagrada – da shvate i više vrednuju kulturno nasleđe svoje lokalne zajednice – izjavila je direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

Kao i nagradni konkurs “Trajanov most: između mašte i istorije“ i izložbu na lokalitetu organizovali su Opština Kladovo i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari