Kladovo: Poznati pobednici likovnog konkursa „Trajanov most: između mašte i istorije“ 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Na likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“, koji je u saradnji sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ Кladovo i Opštinom Кladovo, raspisao projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ stiglo je više od stotinu likovnih radova kladovskih osnovaca. Najbolji radovi biće nagrađeni, a organizatori konkurs ocenjuju uspešnim.

Među nagrađenima su Đorđe Čuperkić iz OŠ “Ljubica Radosavljević“ Podvrška, Marina Bibesković iz OŠ „Hajduk Veljko“ Кorbovo, Danijel Janićijević iz OŠ „Stefanija Mihajlović“ Brza Palanka, Manuela Nikolić iz OŠ „Stefanija Mihajlović“ Brza Palanka.

Svojim viđenjem Trajanovog mosta nagrade su zaslužili i Lazar Tošić i Lazar Bošnjaković, učenici OŠ „Svetozar Radić“ Tekija, kao i Miloš Šolkotović, Aleksa Tošić, Anja Modrić i Đorđe Pucinikić, učenici kladovske škole „Vuk Кaradžić“.

Njima će nagrade i priznanja biti uručeni na svečanoj dodeli koja će biti organizovana na lokalitetu Trajanov most u Кostolu.

Zbog velikog interesovanja učenika i izuzetno maštovitih radova, organizatori su odabrali dodatnih šest radova. Likovni radovi Tare Tairović, Anđeline Jovanović, Lazara Đurića,Alekse Mistriđelovića, Ognjena Mitrovića iMilice Tošić, učenika OŠ “Vuk Karadžić” Kladova ukrasiće godišnji zidni kalendar Projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Trajanov most sagrađen početkom II veka po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana sa svojih 1.097,5 metara dužine oko hiljadu godinu važio je za najduži most na svetu. Ostaci Trajanovog mosta, koji se svrstava u red najznačajnijih dela rimskog građevinarstva nalaze se nekoliko kilometara nizvodno od današnjeg Kladova.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ je zajedno sa kladovskom Bibliotekom „Centar za kulturu“ Кladovo i Opštinom Кladovo, tokom aprila raspisao likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“ za učenike i učenice od petog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji kladovske opštine.

-Cilj konkursa bio je da učenici, kroz svoj umetnički izraz i istraživački rad prikažu kako je izgledao Trajanov most. Tema likovnog konkursa je zahtevala da učesnici i učesnice upotrebe svoju maštu i uz umetničku slobodu predstave rimski most onako kako ga zamišljaju i da samim tim podrobnije istraže istorijske podatke o mostu i, shodno tome, stvore što realniju sliku o jednom od najvećih mostova na Dunavu. Takmičenje je iz tog razloga ima umetnički i dokumentarni pristup – kazala nam je direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari