Klasici uz tebe: Besplatan onlajn ciklus španskih filmova od 8. maja 1Smrt bicikliste - scena iz filma

Institut Servantes i španska Akademija filmske umetnosti najavili su da i ovog maja pokreću besplatan onlajn filmski ciklus „Klasici uz tebe“ (Clásicos contigo) koji će u petak, 8. maja u 20 časova otvoriti čuveni film „Smrt bicikliste“ Huana Antonija Bardema.

Maj je za ovdašnje ljubitelje španske kinematografije godinama unazad proticao u znaku Servantesovog filmskog festivala „Španski metar“, koji ovog meseca usled trenutnog stanja neće biti organizovan. Dok ne stignu detaljna uputstva i mere nadležnih institucija, u skladu sa kojim bi „Španski metar“ potencijalno mogao da se organizuje sa novim datumom, Institut Servantes pripremio je svojoj publici pripremio izvanrednu, potpuno besplatnu filmsku poslasticu – ciklus „Klasici uz tebe“.

Ovaj ciklus, kako navode u saopštenju, obuhvatiće ukupno jedanaest filmova koji su, svaki na svoj način, obeležili istoriju španske kinematografije. Počev od 8. maja, publici će petkom od 20 časova, na Vimeo kanalu Instituta Servantes, biti predstavljen po jedan film koji će besplatno moći da se pogleda tokom narednih 48 sati. Link i šifra za besplatan pristup filmu, kao i dodatne informacije o ciklusu i pojedinačnim ostvarenjima, biće objavljene uoči premijere na sajtu Instituta Servantes.

„Za filmofile širom sveta ovo će biti odlična prilika da se upoznaju ili pak podsete na filmove koji su ostvarili blisku vezu sa publikom svoga doba, na filmove koji su pokazali razumevanje okolnosti u kom su nastali i ubrzo postali simboli španske kinematografije“, navode u saopštenju.

Ciklus „Klasici uz tebe“ trajaće sve do 10. jula, do kada će biti prikazani filmovi čuvenih španskih reditelja kao što su Luis Bunjuel, Huan Antonio Bardem, Luis Garsija Berlanga Viktor Erise, Mario Kamus, Monćo Armendaris i Imanol Uribe.

Tokom maja na programu su četiri bisera španskog crno-belog filma, predvođeni klasikom „Smrt bicikliste“ (1956) Huana Antonija Bardema, u kojem glavnu ulogu igra Lusija Bose. Već narednog petka, 15. maja, publika će moći da uživa u legendarnoj satiri Luisa Garsije Berlange „Dobro došli, gospodine Maršal“ (1953). Od 22. maja za gledanje će biti dostupan film „Viridijana“ (1961) Luisa Bunjuela nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, dok će 29. maja publici biti predstavljen još jedan Berlangin film, sjajna crnohumorna komedija „Krvnik“ (1963).

Osim toga, dva dana uoči prikazivanja filmova, publici će biti dostupne i uvodne prezentacije članova i članica španske Akademije filmske umetnosti, koja je koorganizator ovog programa. Tako su za pomenute filmove uvodne reči pripremili Karlos Bardem, Ćus Gutijeres, Aranća Ećevarija i David Trueba.

Izabrani filmovi pripadaju fondu kinoteke Španske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj AECID i u ovoj prvoj fazi programa koju čine crno-beli filmovi, biće prikazani sa titlovima na engleskom i portugalskom jeziku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari