Konstrakta večeras nastupa u drugom polufinalu Evrovizije, pod rednim brojem tri 1foto Screenshot YouTube RTS Pesma Evrovizije - Zvanicni kanal

Predstavnica Srbije, Ana Đurić Konstrakta, nastupa večeras, i to kao treća u drugom polufinalu. Domaćin je Italija, a nastup se održava u Torinu u Areni Palo Olimpiko.

Prvo polufinale Pesme Evrovizije je za nama. Na njemu je nastupilo 18 zemalja, u finale su ušli predstavnici Švajcarske, Jermenije, Islanda, Litvanije, Portugalije, Norveške, Grčke, Ukrajine, Moldavije i Holandije.

Konstraka, pevačica, tekstopisac i arhitektkinja našu zemlju predstavlja pesmom „In corpore sano”.

Za domaće medije Konstrakta je isticala i da je uzbuđena i da nema tremu. Ali i da joj nije stresno zbog nje same, već zbog velikog uzbuđenja u Srbiji. Nemački mediji, sa druge strane, nazivaju je „srpska Lejdi Gaga“, i pitaju se da li je njen nastup ipak previše nekonvencionalan za pobedu.

Konstrakta je pokazala da je naš narod otvoren za kvalitetnije sadržaje, nasuprot praznom, ali napirlitanom spektaklu i lakoj zabavi. „Fama“ koja se digla oko nesvakidašnjeg njenog nastupa govori o potrebi ljudi za autorskim i umetničkim sadržajima.

Pre solo karijere Ana Đurić je bila glavni vokal sastava Zemlja gruva, indi-alternativnog benda, na koga veliki procenat populacije nije obraćao pažnju dok Konstrakta nije nastupila na Pesmi za Evroviziju. Ispostavilo se da publika ima sluha za pesme koji za promenu govore o realnim problemima poput zdravstva, i to uz odličan „soundtrack“. Pa sad čak i „mrgudi“, kojima je Evrovizija „bljak“, komentarištu: „ali, dobro je što je kod nas Konstrakta pobedila“.

U ovoj zemlji umetnici, posebno mladi, sa svežim i nekonvencionalnim idejama nemaju veliku šansu da budu prepoznati, jer za njih ne postoji Beovizija. I ne da nemaju zdravstvenu knjižicu, nego nemaju ni finansijskih mogućnosti da stvaraju. Ako se i bave svojim pozivom, uglavnom su prinuđeni da zarad pukog preživljavanja rade nešto drugo, i da, iscrpljeni posle radnog dana, svom stvaralaštvu pristupe kao hobiju.

I sama Konstrakta je htela da promoviše svoju pesmu prijavivši se na domaći odabir za Evroviziju, a desilo se to da je zapalila scenu i da sad svi samo pišu o njoj. Što je lepo. Međutim, na domaćoj sceni mnogi „konstraktivni“ žanrovi i stvaraoci sa kvalitetnim idejama prolaze ispod radara. Ostaju neprimećeni jer mediji ne izveštavaju dovoljno o njima.

Kad vam sledeći put na „fonu“ ili „kompu“ iskoči „ŠOKANTNO/FOTO/VIDEO“, pazite na šta „klikćete“ od naslova. Ako se obuzdate, možda ćete na taj način dati podršku mladim umetnicima i učiniti domaću muzičku scenu vidljivijom, a umetnike „zdravim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.