Letnji ulični erski kabare u Čajetini i na Zlatiboru okupio najbolje aforističare 1Foto: TO Zlatibor

Prethodna dva dana u Čajetini i na Zlatiboru je održan 15. Letnji ulični erski kabare, a najboljim aforističarima su uručene nagrade.

Biblioteka „Ljubiša R. Đenić” koja, uz pokroviteljstvo Opštine Čajetina i suorganizatora TO Zlatibor, organizuje tu manifestaciju, čiji cilj je negovanje erskog humora, ponudila je niz zanimjivih i zabavnih programa, uz ulične svirače i klovnove.

Kabaretske svečanosti je, erskom himnom, otvorio Beogradski diksi bend, pod vođstvom Miodraga Maljokovića.

Prikazan je kratki film „Uterivanje duga“, po scenariju aforističara i satiričara Slobodana Simića, u režiji Slobodana Ljubičića, a potom i monodrama „Nas dve“.

Najboljim aforističarima su uručene nagrade na konkursu koji raspisuje čajetinska biblioteka.

Bratislavu Kostadinovu iz Kruševca je pripala prva nagrada, druga je dodeljena  Zoranu Đurkoviću, a treću su podelili Velizar Radonjić i Aleksandar Čotrić.

„Drago mi je što postoji ovakav festival koji ugošćuje najbolje aforističare i satiričare i što dolazi veliki broj ljudi. Prvi put sam ovde i oduševljen sam atmosferom, organizacijom i prijemom“, kazao je pobednik konkursa Bratislav Kostadinov.

Predsednik žirija za dodelu nagrada Slobodan Simić, ocenio je da se čajetinski kabare širi i da je konkurs dobio regionalni karakter.

„Teniski rečeno, ovaj kabare postaje gren slem turnir za aforističare“, naveo je Simić.

Snežana Đenić, direktorka Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“, ocenila je da je ta manifestacija sve popularnija i da privlači veliku pažnju građana Čajetine i Zlatibora, ali i turista.

„Naredne godine planiramo da organizujemo i jedno posebno romantično veče kabarea na Ribničkom jezeru“, najavila je direktorka.

Erski humor kulturno nasleđe

Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, erski humor je 2012. godine, na predlog Bilioteke „Ljubiša R. Đenić” i Opštine Čajetina, upisan u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari