Likovne kolonije obeležavaju kulturno leto u Novom Pazaru 1Sandžak inspiracija umetnika, foto: Kulturni centar Novi Pazar, arhiva

 

Svako kulturno leto, u Novom Pazaru, tradicionalno obeležavaju dve likovne kolonije „Sopoćanska viđenja“ i „Sandžak inspiracija umetnika“. U njihovom radu učestvuju umetnici iz zemlje i inostranstva. Kolonija „Sopoćanska viđenja“, jedna he od najstarijih manifestacija tog tipa u zemlji. Ove godine organizovana je 48. put.

U njenom sedmodnevnom trajanju, u neposrednoj blizini srednjovekovnog manastrira Sopoćani, učestvovalo je devet likovnih stvarala iz Srbije, koje je odabrala selektorka Snežana Novčić, istoričarka umetnosti iz Kraljeva.
Urednica izložbenog prostora galerije u novopazarskom Kulturnom centru, Amra Jejna Hodžić, objašnjava da učesnici ne moraju da započnu svoje radove u toku kolonije, jer „imaju potpunu slobodu da mogu da stvaraju dok Kolonija traje, ili u svojim ateljejima ili narednih godinu dana, i da na taj način zaokruže boravak u ovoj sredini“.

Učesnici ovogodišnje kolonije po dva svoja rada dostaviće organizatoru manifestacije, a likovna publika imaće priliku da ih vidi sledeće godine na izložbi u novopazarskoj galeriji.

Organizator ove tradicionalne likovne manifestacije je Kulturni centar Novog Pazara, a zajedno je finansiraju Ministarstvo kulture i grad Novi Pazar.

Isti organizator i finansijeri su i za likovnu koloniju „Sandžak i nspiracija umetnika“, koja će biti održana krajem avgusta.

U 23. sazivu učestvovaće desetak likovnih stvaralaca iz ove i zemalja u okrujženju.

I, oni će novopazarskoj galeriji ostaviti po dva svoja rada, nastaka ili započeta u Koloniji, a izložba će biti organizovana sledeće godine.

Kada je ova manifestacija ustanovljena, na početku je, svake gosine, izmeštana po gradovima Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori, a poslednjih godina se ustalila u Novom Pazaru.

U fundusu Galerije nalazi se oko 1.100 radova nastalih u ove dve likovne kolonije.

Foto (Kulturni centar Novi Pazar, arhiva): Sandžak inspiracija umetnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari