Momčilović se obratio Bjelogrliću: "Izvini Dragane, ali vidim da se pojavljuju insinuacije da sam simpatizer SNS-a" 1Foto: Foto: FoNet/ Medija centar Foto: Miroslav Dragojević

Na reči Dragana Bjelogrlića da bi voleo da zna kako se se članovi komisije FCS osećali kad su došli kući i pogledali se u ogledalo, reagovao je reditelj i scenarista Mirolsav Momčilović i predsednik komisije Filmskog centra Srbije, koja je birala srpskog kandidata za Oskara.

On se preko društvene mreže Instagram obratio Bjelogrliću, poručivši mu da su njegove reči brutalno uvredljive i upitao kako on stoji sa ogledalom.

– Poštovani Dragane, juče si na jedan vrlo brutalan način napao komisiju Filmskog centra, iskoristio si medijsku pažnju koju imaš zbog premijere svog novog filma i pomenuo da mi, članovi komisije ne možemo da se pogledamo u ogledalo. Pa zašto ne možemo da se pogledamo u ogledalo?! Zato što se nismo zaljubili u tvoj film, ili neki drugi?! Svejedno, 20 dana si ćutao i juče kada su reflektori bili upereni u tebe si se osokolio da nas izvređaš… Ne znam zašto me nisi nazvao, ti nikada nisi imao problem da me nazoveš. Pogotovo nisi imao problem da me pozoveš kada sam u nekoj komisiji, i sada si me zvao… I danas da si me pozvao, mogao bih sve ovo da ti kažem. Kaži mi, kako ti stojiš sa ogledalom – upitao je Momčilović na Instagramu.

 

Usledila je potom još jedna objava Momčilovića u kojoj on kaže da su se na internetu pojavili komentari kako je on simpatizer i član SNS-a.

Izvini Dragane, hteo sam da nastavim dalje ali vidim da se se pojavljuju neke insinuacije na internetu o tome da sam ja kao predsednik komisije član ili simpatizer SNS-a. Mislim da svako ko je iole pametan i prati moj nalog na Instagramu, koji je dosta ubog i sa vrlo malo pratilaca može da zaključi da ja nisam ni član ni simpatizer SNS-a. Čak se tu vidi da sam bio u šetnjama, ali sam prestao da idem kada je počela neka rasprava oko bine i ko treba da nastupa na bini. Mislim da je to neumesno s obzirom na tragediju događaja koji su se desili i koji su bili povod za te građanske šetnje.  Ali Dragane, čak i da jesmo članovi SNS-a to ti opet ne daje pravo da javno vređaš. Ni mene ni ostale članove komisije. Eto, zasad toliko” poručio je Miroslav Momčilović na svom Instagram nalogu.

Podsetimo, na konferenciji za novinare povodom premijere filma “Čuvari formule”, novinar Nova rs pitao je Dragana Bjelogrlića da li je politika umešala prste u to što njegov film, budući da su za to postojala očekivanja,  nije izabran da bude srpski kandidat za Oskara, da li to ima veze sa njegovim učešćem u protestima.

Bjeogrlić je rekao da na to pitanje ne može da odgovori ali da se pita kako su se osećali članovi komisije.

– Ne mogu ja na to da vam odgovorim, ja bih samo voleo da znam kako se se članovi komisije FCS osećali kad su došli kući i pogledali se u ogledalo – rekao je reditelj, scenarista, producent i glumac filma Čuvari formule.

Da podsetimo i da je na sajtu Filmskog centra Srbije objavljeno uz nekoliko dana zakašnjenja da je Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke većinom glasova donela odluku da јe naš kandidat za najveće priznanje za 2023. godinu film „Što se bore misli moјe“ reditelja Milorada Milinkovića“.

Kada se digla medijska prašina zbog veoma oskudne informacije u vidu jedne rečenice o tako važnoj stvari za našu kinematografiju, te da se ne zna ni koji su filmovi bili u konkurenciji, ko su članovi komisije, i kako su glasali, Filmski centar Srbije poslao je dodatno saopštenje dva dana kasnije u kome su pored razloga za takav način obraćanja javnosti naveli da je u konkurenciji bilo ukupno osam filmova – „Oluja“, Miloša Radunovića „Čuvari formule“, Dragana Bjelogrlića „Što se bore misli moje“, Milorada Milinkovića „Indigo kristal“, Luke Mihailovića, „Lost country“, Vladimira Perišića „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Heroji Halijarda“, Radoša Bajića i “Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića.

U prvom krugu glasanjam kako stoji na sajtu FCS, rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – 7 bodova
ČUVARI FORMULE – 7 bodova
LOST COUNTRY – 6 bodova
INDIGO KRISTAL – 1 bod

U drugom krugu glasanja rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE – 11 bodova
ČUVARI FORMULE – 10 bodova

Selekciona komisija” radila je u sastavu Miroslav Momčilović, scenarista i reditelj, predsednik, Radmila Živković, glumica Sonja Damjanović, glumica Dragan Marinković, reditelj, Miloš Škundrić, reditelj, Bogdan Petković, producent i Borislav Anđelić, filmski kritičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari