Najbolja filmska adaptacija romana 1Foto: Jugoslovenska kinoteka

U bogatom programu Festivala nitratnog filma posebnu pažnju privlači francuski film „Jadnici“ iz 1934. godine u režiji Rejmona Bernara.

Ova gotovo petosatna ekranizacija čuvenog romana Viktora Igoa biće prikazana 9. juna iz tri dela, kao što je bilo i u francuskim bioskopima: „Oluja ispod lobanje“, „Tenardijeovi“ i „Sloboda, slatka sloboda…“ – tako je u saopštenju za medije najavljen film „Jadnici“, koji će biti prikazan sutra u okviru Festivala nitratnog filma, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Na festivalu će do 15. juna u sali Makavejev biti prikazano 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.

„Jadnici“ su doživeli na desetine filmskih adaptacija, a glavnu ulogu Žana Valžana, dugogodišnjeg osuđenika nadljudske snage, koji je prosvetljen, po izlasku iz zatvora postao filantrop, igrali su mnogi veliki glumci – Žan Gaben, Lino Ventura, Žan Pol Belmondo, Liam Nison, Hju Džekmen…

-Ali, niko od njih se ne može porediti sa Harijem Borom, koji je prometejski vaskrsao Valžana u ovoj, po mnogima najboljoj, verziji „Jadnika“, koja se potpuno približila duhu knjige i zapamćena je po fenomenalnoj rediteljskoj evokaciji razdoblja (prve polovine 19. veka), maestralnoj scenografiji i kostimima, impresivnoj muzici Artura Onegera i fotografiji Žila Krigera, kao i podjednako značajnoj ulozi Valžanovog suparnika, inspektora Žavera, koga je na platnu ovaplotio legendarni Šarl Vanel – navedeno je u saopštenju i dodato da je, posle mnogo decenija zaborava, film čiji su pojedini delovi izgubljeni, ponovo izašao na svetlost dana u verziji od 280 minuta, zahvaljujući trudu kompanije „Pate“ i „Kriterion kolekciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari