Najviše nagrada „Čitaču“ i Borisu Liješeviću 1Iz predstave "Čitač" Foto: Radovan Baja Vujovic

Predstava „Čitač“ i reditelj Boris Liješević, osvojili su najviše nagrada na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, koji bio priređen od 4. do 9. juna u NP Užice.

Čitač“, po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića (koprodukcija BDP i Beo Art), proglašen je za najbolju predstavu.

Tom komadu su pripale još tri nagrade, koje nose naziv „Ardalion“. Boris Liješević je nagrađen za režiju te, kao i za režiju predstave „Upotreba čoveka“, Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Fedora Šilija i koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad (Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo).

Mirjani Karanović, koja u „Čitaču“ tumači Hanu Šmic, dodeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu, a Marku Grabežu, za lik Mihaela Berga u istoj predstavi, pripao je „Ardalion“ za mušku ulogu.

Ostvarenju „Upotreba čoveka“ su pripale tri nagrade – Željko Piškorić je nagrađen za scenografiju, Marina Sremac za kostimografiju, a Aljoša Đidić je proglašen za najboljeg mladog glumca i njemu je pripalo priznanje Politike „Avdo Mujčinović“ za različite uloge u tom komadu.

Sanja Marković je nagrađena za epizodu, za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, po drami LJubomira Simovića, u produkciji JDP i režiji Jagoša Markovića.

Specijalni „Ardalion“ je dodeljen autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, NP Subotica, po komadu Petra Mihajlovića i u režiji Veljka Mićunovića.

Nagrade je dodelio žiri – profesor emeritus Svetozar Rapajić, glumica Dragana Varagić i producent Janko LJumović i to, kako je saopšteno, većinom glasova.

Osim nagrađenih pozorišnih ostvarenja, na festivalu, čiji selektori su bili Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice, takmičio se i komad „O medvjedima i ljudima“, Saše Anočića, u izvođenju NP Sarajevo.

Na festivalu se prikazuju najbolje predstave iz prethodne pozorišne sezone u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Zbog pandemije, jubilarni 25. festival, čiji moto je bio „Vreme straha i podviga“, prošle godine nije održan u svom redovnom terminu, u novembru.

Ovoga puta, manifestacija je bila skromija nego ranijih godina. Grad je izdvojio 2,7 miliona, a Ministarstvo kulture 3,5 miliona dinara, što je znatno manji budžet nego za prethodna izdanja. Znatno manji prihod je bio i od prodaje ulaznica jer je, zbog protivepidemijskih mera, u sali koja ima oko 580 mesta moglo da bude svega 150 gledalaca, mada je na „Šopalovićima“ bilo mnogo više ljudi.

Zbog svega toga, ali i slabije pozorišne produkcije u prethodnoj godini, prikazano je pet, umesto sedam predstava koje, osim svojih estetskih vrednosti i različitih teatarskih poetika, skreću pažnju na dileme našeg vremena i prostora, prizivajući humanost i lepotu. U okviru pratećeg programa, koji je ranije bio raznovrstan i bogat, ove godine je priređena samo izložba fotografija sa prethodnog festivala, autora Radovana Baje Vujovića Užica.

I pored brojnih ograničenja, NP Užice se ponovo dokazalo kao dobar domaćin i organizator, o čemu su svedočili učesnici i gosti festivala.

Osim podviga ansambala koji su igrali predstave, posle neigranja od godinu i po zbog čega su morali ispočetka da ih stvaraju, pravi podvig je učinio ceo kolektiv užičkog pozorišta i festival uspešno organizovao u izuzetno teškim uslovima, sa smanjenim sredstvima i komplikovanim tehničkim i organizacijskim uslovima. To je zaista veliki podvig“, ocenio je Svetozar Rapajić, predsednik žirija.

Ukoliko potraju povoljne epidemijske prilike, naredni, 26. festival organizovaće se u redovnom terminu – u novembru ove godine. Tako će NP Užice prirediti dva festivala u jednoj godini što će biti presedan i novi podvig od koga bi strahovale i mnogo veće i bogatije pozorišne kuće.

Publika za „Šopaloviće“

Prema mišljenju publike, koja je glasala ocenama od jedan do pet, najbolja festivalska predstava je „Putujuće pozorište Špalović“, koja je ocenjena sa 4,95, a potom slede: „Čitač“ (4,71), „Upotreba čoveka“ (4,53) , „Radnička hronika“ (4,22) i „O medvjedima i ljudima“ (4,13).

Zahvalnost

Nisam verovao da ćemo moći ovako uspešno da organizuejmo festival i hvala svima koji su nas podržali i imali poverenja u nas, posebno užičkoj publici, koja je i ovog puta bila uz nas“, poručio je Zoran Stamatović, direktor NP Užice i JPFU .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari