Negotin: Izložba o Dositeju Novakoviću, episkopu timočkom 1Foto: Promo

Srpska pravoslavna Crkvena opština u Negotinu, Arhiv Srpske pravoslavne crkve i Istorijski arhiv u Negotinu organizuju izložbu o Dositeju Novakoviću, episkopu timočkom (1834-1854) . Autori izložbe su arhivista Miloš Matijević i direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve dr Radovan Pilipović, a ona sadrži 80 ekskluzivnih isorijskih dokumenata, fotografija i razglednica iz vremena prvog episkopa timočkog, Dositeja Novakovića.

U Istorijskom arhivu Negotin podsećaju da je u Negotinu, po oslobođenju Timočke krajine i njenom pripajanju Kneževini Srbiji 1833. godine, obrazovana Timočka eparhija, a da je godinu dana kasnije prvi episkop timočki postao arhimandrit Dositej Novaković.

Osim rada na uređenju crkvenog života eparhije, zavođenju crkvenog reda i matičnih knjiga, opismenjavanju sveštenstva, osnivanja crkvenih nadleštava episkop Dositej Novaković aktivno je podsticao i narodno prosvećenje. Zalagao se da osim crkvenog, Negotin održi i svoje mesto centra kulture.

Zaslužan je za to što se pored episkopije iz Zaječara u Negotin preselila i škola – polugimnazija. Zabeleženo je da je bio inicijator i jedan od osnivača Negotinskog čitališta, odmah posle Beogradskog,  31. oktobra 1846. godine, a biblioteka u Negotinu danas nosi njegovo ime.

U narodu je bio poznat i kao dobrotvor koji je osvom trošku izdržavao po nekoliko đaka i pomagao je Školski fond. Prvi episkop timočki bio je počasni član Društva srpske slovesnosti, preteče današnje Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložba Dositej Novaković, episkop timočki (1834-1854) biće otvorena večeras u Domu Kola srpskih sestara u kompleksu stare negotinske crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari