Negotin: Izložbom vlaške nošnje iz Mokranja danas počinju „Dani Gergine“ 1Nikola Prvulović, sveukupni pobednik 11. Festivala vlaške muzike Foto: gergina.org

Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ duže od decenije organizuje istoimeno udruženje i to na vaskršnji ponedeljak i utorak. „Gergina“ je 2020. izostala zbog pandemije, prošle godine je sa proleća pomerena na jesen, a ove se vraća u uobičajeni termin. I ove godine Internacionalnom festivalu vlaške muzike “Gergina 2022“ prethodi manifestacija „ZÎLJILJI GERGINJI – Dani Gergine“ koji počinju večeras izložbom Vlaška nošnja iz Mokranja iz riznice porodice Petrović.

Od danas pa do petka svakodnevno će se u okviru „ZÎLJILJI GERGINJI – Dani Gergine“ smenjivati različiti programi kojima Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ prezentuje i čuva celokupnu vlašku kulturnu baštinu.

Vlаškа nаcionаlnа zаjednicа, svojom kulturom, trаdicijom i običаjimа čini posebnost nа teritoriji Srbije, čijа je populаcijа rаzmeštenа u mnogim njenim istočnim delovimа, pretežno u priobаlju Dunаvа. Bogаtstvo vlаške trаdicionаlne muzike i njenа sаmosvojnost jаsno ukаzuju dа je reč o posebnoj kulturi, što potvrđuje njenа melodijа, zvučnа obojenost, nаčin izvođenjа i interpretаcijа – objašnjavaju u Udruženju “Gergina”.

Prvi čovek ovog udruženja dr Siniša Čelojević ne krije zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjih manifestacija“ Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ i 13.Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2022“.

-Na „ Danima Gergine“ koji ove godine traju pet dana od 18. – 22 aprila, promovisaćemo dve knjige na vlaškom pismu- Povješć đe rušinje-Erotske vlaške priče, Kîntjeće bătrînje đin lumje-Izvorne vlaške pesme, organizovaćemo dve izložbe-Vlaška nošnja iz sela Mokranje, porodice Petrović i izložbu starih fotografija Arhitektura u Negotinskoj krajini, autora Dragoslava Ilića,majstora fotografije koju čini 34 fotografija kuća iz prošlog veka. U petak ćemo prikazati etnološki film „Magični svet Vlaha“ čiji su autori poznati etnolog-antropolog Aleksandar Repedžić i Anđela Đermanović-vizuelni umetnik. Svim ovim sadržajima radimo na očuvanju vlaške kulturne baštine, koja je jako bogata ali nedovoljno istražena – rekao je za Danas dr Siniša Čelojević.

Jedan od načina je svakako ovaj tradicionalni, Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ koji se posle dve godine pauze vraća u svoj uobičajeni termin, vaskršnji ponedeljak i utorak.

– Festival je ove godine posvećen nedavno preminulom legendarnom trubaču Ljubodragu Raduloviću iz sela Urovice. Ponosni smo na to da imamo veliko interesovanje mladih takmičara,iz svih krajeva Srbije gde žive Vlasi, što nas posebno raduje, jer su oni budući čuvari vlaške izvorne muzike.Svi se oni takmiče za prestižne nagrade:najbolji vokalni solista, najbolji instrumentalista i apsolutni pobednik 13.Festivala, koji će dobiti plaketu „Božidar Janucić“ po čuvenom violinisti Božidaru Januciću iz sela Veljkova kod Negotina. Drugo veče festivala je revijalno kada će nastupati poznati vokalni solisti i instrumentalisti , koji će uz festivalski orkestar maestra Slobodana Pecića, dočarati lepotu vlaške muzike – ističe dr Čelojević.

Pomenimo da će besednik 13. Festivala „Gergina“ biti etnomuzikološkinja, urednica časopisa „Etnoumlje“ i potpredsednik WMAS-a Marija Vitas, a specijalni gosti prve, inače takmičarske večeri su hor Valahia i KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Ovogodišnja „Gergina“ ima 21 učesnika 15 instrumentalista i šest vokalnih solista, a o festivalskim nagradama odlučuje stručni žiri koji čine prof.dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog iz Beograda, Marija Vitas , etnomuzikološkinja iz Beograda i Maja Stojanović profesorka u UŠ „Stevan Mokranjac“ Negotin.
Druge, revijalne festivalske večeri biće promovisan CD „DUNĂRE, DUNĂRE“ etno grupe „Gergina“ a povod je obeležavanje deset godina rada ove etno grupe na očuvanju vlaške izvorne pesme i prikazan kratki film o trubaču Ljubodragu Raduloviću, kome je posvećen ovogodišnji festival.

Tokom revijalne večeri nastupiće 21 reprezentativni vokalni solista i instrumentalista,Etno grupa „Gergina“ i duvački orkestar Braneta Jovanovića, kao i gošća iz Rumunije nastupa Anika Gancu. Sve učesnike, kao i prve festivalske večeri prati festivalski okestar maestra Slobodana Pecića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari