Negotin: Muzička izdanja „Gergine“ visoko rangirana na godišnjim listama World Music asocijacije Srbije 1Foto: Udruženje "Gergina"

Punih 12 godina Udruženje za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identiteta Vlaha „Gergina“ radi na očuvаnju kulturnog nаsleđа, koje uključuje i muzičku i jezičku trаdiciju Vlаhа u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, kao i u čitavoj Republici Srbiji. Dva muzička CD-a izdata i promovisana prošle godine visoko su rangirana na listama Balkan World Chart i World Music asocijacije Srbije.

Vlaška muzička magija (Magija djin muzika Vlahilor) najbolji je album u 2021. godini po izboru World Music asocijacije Srbije, na listi asocijacije Balkan World Chart u četvrtom kvartalu prošle godine bio je drugi, a na godišnjoj listi ove asocijacije, koju čini 20 muzičkih ostvarenja, na petom je mestu.

Za etnomuzikološkinju Mariju Vitas, Vlaška muzička magija bila je najsloženiji projekat na kome je radila prošle godine i na promociji ovog izdanju u Negotinu, rekla je da se radi o reprezentativnom izdanju koje će ići i van granica Srbije.

Muzički kompakt disk sa 51 numerom sa deset internacionalnih Festivala vlaške muzike “Gergina” prati i knjiga “Vlaške pesme”, zbirka pesama sa 50 narodnih pesama na vlaškom jeziku.

Da izdanja “Gergine” ne bi više bila nevidljiva, ovo izdanje je trojezično – na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku

-Pored same poezije, knjigu prati muzički kompakt disk i tekst koji je, opet na tri jezika, osvrt na prezentovanu muziku. Kada takvo jedno izdanje dospe u ruke nekog stranca, sva ta građa i muzička i tekstualna odjednom postaje dostupna svima – kazala je predstavljajući Vlašku muzičku magiju Marija Vitas.

I drugo prošlogodišnje muzičko izdanje Udruženja “Gergina” – album Velja Kokorić na Festivalu “Gergina” (Velja Kokorić la Festivalu Gergina) dobro je pozicioniran na listi najboljih domaćih autora gde je na sedmom mestu.

-Sa ova dva muzička izdanja, prvenstveno sa duplim albumom Vlaška muzička magija, postigli smo veliki uspeh kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj muzičkoj sceni. Ovim projektima promovisali smo bogastvo i lepotu vlaške izvorne muzike. Posebno nas raduje veliki uspeh u inostranstvu, jer u svetu se malo zna o vlaškoj muzici – izjavio je za Danas predsednik Udruženja “Gergina” primarijus dr Siniša Čelojević.

Prema njegovim rečima, uspeh ovih muzičkih izdanja je podstrek za dalji rad „Gergine“ na očuvanju i promociji vlaške muzike.

-Ove godine planiramo dva nova albuma. Povodom jubileja, deset godina postojanja etno grupe “Gergina” album ove grupe sa izvornim vlaškim pesmama, dok će drugo izdanje koje planiramo za ovu godinu biti Ljubodrag Radulović la festivalu“Gergina“, sa nastupima popularnog trubača na festivalu – kazao nam je Čelojević.

Udruženje “Gergina” je do sada objavilo 16 muzičkih izdanja, mahom izvornih vlaških pesama i kola, kao i 30 knjiga na vlaškoj ćirilici i latinici.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari