Nemanja Radulović: "Kod nas uvek kad je najtužnije ima neka doza optimizma, ali i kad je najsrećnije uvek ima melanholije" 1foto Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Svetsko, a naše je poznat slogan iz prethodnih godina koji bi sjajno mogao da posluži da bi se objasnio i opisao sjajni violinista Nemanja Radulović, koji će se 30. oktobra predstaviti na Kolarcu beogradskoj publici i prezentovati nove kompozicije koje su se našle na albumu „Roots“.

Zvuči čudno, ali album „Roots“ je prvi Radulovićev album za nekog srpskog izdavača (pojaviće se u ediciji Warner Clasics). Na njemu je ispitivao granice world music žanra koji ga je inspirisao, pogotovo u periodu početka pandemije kovid virusa. O tome, ali i drugim temama, poznati violinista, zajedno sa članovima orkestra Double Sens Ksenijom Milošević i Aleksandrom Sedlarom, obratio se novinarima na konferenciji za štampu.

„Ceo ovaj projekat je veoma uzbudljiv. Za Kolarac sam vezan od malena, a svaki put kad sviram u Beogradu, doživljavam sve kao veliku zabavu. Ideja za ovaj album je nastala za vreme prvog lokdauna. U tom periodu nisam imao veliku želju za vežbanjem i sviranjem, ali sam slušao puno muzike. Najviše Mocarta i World music. Nakon dozvole putovanje, stigao sam u Beograd i zajedno sa Aleksandrom Sedlarom razvijao ideje. Proveli smo mesec i po dana u njegovom studiju, radili na aranžmanima, istraživali“, rekao je prisutnima Radulović.

Ksenija Milošević je svirala violinu ali i pevala. Kako je rekla pod utiskom su i dalje dok su zajedno stvarali svoju verziju čuvene pesme Što te neme, ali i drugih kompozicija muzike sveta koja nije morala nužno da bude klasična.

– To su stilovi i žanrovi koje privatno slušamo, i lepo je da na koncertima izvodio muziku koja nije nužno klasična. Ono što smo primetili je da publika u inostranstvu na koncertima sjajno reaguje na sve melose sa našh podneblja, tako da nas vidim i kao promotere kulturne baštine.

Radulović je dodao da publika našu muziku doživljava isto kao Kusturičine filmove: „Kod nas uvek kad je najtužnije ima neka doza optimizma, ali i kad je najsrećnije uvek ima melanholije. Sad smo krenuli na turneju, i u Francuskoj smo imali neke sjajne koncerte. Publika nam je na kraju kaže da se i smeje i plače i to je valjda i suština“.

Ceo album predstavlja omaž raznim svetskim autorima, ali i domaćim poput Jadranke Stojaković, odnosno Aleksandra Šišića, čuvenog violinista romske i narodne muzike, koji će dobiti ovim izdanjem veću reklamu u svetu. Za Šišića na albumu, najviše je zaslužan Sedlar.

– Nemanja i ja od 2009. sarađujemo, ali po prvi put smo ovako bliski i u istoj prostoriji radili. Na licu mesta smo brusili pesme. World music je jako klizav teren, i vrlo lako može da ode sa „one strane dobrog ukusa“. Šišić je zato specifičan, njega ljudi doživljavaju kao narodnjaka, ali on kad se uspori je bliži klasici. Vi kad čujete našu odsviranu temu, možda se setite onog starog džingla za televiziju Palma, ali sam Šišić je jedan autentičan lik i ovo je autentična muzika ovih prostora koja zaslužuje drugačije tretiranje – kaže Sedlar.

„Otvorili smo album sa omažem Šišiću, prvenstveno zbog korena odakle sam. Sve youtube klipove sam pogledao sa njim. On poseduje određenu tehniku koja donosi vrhunsku emociju. Nakon te pesme, putujemo kroz celu planetu i druge zvuke. Posle korone ovaj album ima još jedno značenje zbog svega onoga što se dešava na globalnom nivou“, dodao je on.

Na kraju su svi muzičari se složili da imaju veliku tremu pred nastup u Kolarcu, prostor u kom su svi počinjali i upoznali se. Upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković se za kraj osvrnuo na to da će Kolarac otpočeti serijal podkasta, da će troje pristunih muzičara biti gosti domaćini prve epizode, sve u cilju približavanja programa ove institucije mlađoj publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari