Sandra Marković ovog vikenda je u Majamiju, sa Martom Branković, koleginicom, koncertnom pijanistkinjom, održala vrlo uspešan koncert u sali Steinway galerije. Program je pre svega bio posvećen muzici za klavir u četiri ruke, pa je publika čula dela Bizea, Šuberta i izvođenje kompozicije Jin i Jang Frederika Kaufmana, svetski priznatog kompozitora koji živi i radi u Majamiju. Autor je i sam prisustvovao koncertu i izrazio zadovoljstvo tumačenjem dela. Sem ovih, čula su se i dela za solo klavir srpskih stvaralaca, jer umetnice, kako kažu, osećaju obavezu da u takvom okruženju obavezno ostave i pečat našeg nacionalnog nasleđa.

– Majami kao grad proživljava kulturnu renesansu. Njegova istorija sama po sebi nije duga, ali se menjala intenzivno, i od omiljene turističke destinacije, preko centra za imigrante i izbeglice, haotičnost i dekadentnost koju svi pamtimo i iz filmova i serija iz te ere, danas se Majami doživljava pre svega kao ozbiljan kulturni centar i hotspot za umetnike. Verovatno ne prođe jedna nedelja a da se u Majamiju ne održi kulturni događaj od svetskog značaja – kaže za Danas Sandra Marković.

Kako primere navodi Art Basel, sajam koji u decembru svake godine dovede 70.000 posetilaca – galerista, kolekcionara, ljubitelja umetnosti, imena iz šou-biznisa na kome se predstavljaju najnoviji trendovi u vizuelnoj umetnosti, zatim Arsht centar, druga po veličini sala u Americi u kojoj nastupaju fantastični umetnici.

– Tu je New World Symphony – „orkestarska akademija“ kako je ovde zovu, koja priprema instrumentaliste za profesionalni život u orkestrima, i koja radi u zdanju koje je opremljeno najmodernijom tehnologijom – ističe naša sagovornica dodajući da ovi i drugi projekti i događaji „samo dokazuju uspešnost napora ljudi koji kreiraju politiku grada da od Majamija naprave kulturni centar koji će se pominjati odmah posle Njujorka“.

Prema njenim rečima, u takvom ambijentu ne iznenađuje ni masovnost kada je muzičko obrazovanje u pitanju, pa i dalje značaj koji dobijaju obrazovne ustanove, pa tako University of Miami i Florida International University dovode eminentne predavače, između ostalih i našeg pijanistu svetskog ranga Kemala Gekića.

Mala umetnička kolonija

„U Majamiju živi i radi još jedan broj naših umetnika koji postižu divne rezultate i pedagoške i izvođačke – recimo Aleksandar Đurić, koji sa entuzijazmom i velikom posvećenošću predaje na jednoj od škola, zatim tu je Mirjana Petrović, koja sa uspehom uporedno predaje i završava doktorske studije kompozicije na Majami Univerzitetu, i naravno Marta Branković, koja aktivno koncertira širom Amerike i Evrope i vodi uspešan studio klavira”, ističe Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari