Otvoren 29. Festival evropskog filma Palić 1Foto: J. Patarčić/Danas

Dodelom nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, otvoreno je 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić.

Nagradu ovogodišnjem laureatu uručili su Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, i Mira Banjac, počasna predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić, koja je Dušanu Kovačeviću najpre poželela dobro zdravlje.

“Za mene je ovo jedan izuzetan i značajan trenutak. Srela su se dvojica ljudi i prepoznali u ovoj lepoj umetnosti. Dve jake i značajne biografije. Lifka koji je zaštitni znak i simbol ovog Festivala. Lifka, to ste svi vi koji ste ovde i Dušan Kovačević, naš veliki književnik, dramski i filmski pisac, filmski reditelj koji je potpisao naše najkultnije filmove koji su davno prešli granicu. Dušan Kovačević je akademik, jedan miran i tih čovek. Da biste ga dobro čuli, morate mu se približiti, ako on to dozvoli. Ali, ponekad jedan veliki duh i jaka leksika budu jako glasni i onda ga svi čujemo, osim onih koji su se malo udaljili. U ovom mom životnom zalasku, život me je počastio da mogu Dušanu Kovačeviću da uručim ovu značajnu i veliku nagradu i da mu zahvalim za sve ono što nam je ostavio i za sve ono što će tek doći”, kazala je Mira Banjac.

Po preuzimanju nagrade, Dušan Kovačević je kazao da je Miru Banjac imao prilike da gleda još kao gimnazijalac u Novom Sadu šezdesetih godina, te da mu je izuzetna čast što mu je baš ona uručila ovu nagradu, jer smatra da je Mira Banjac naša najkompletnija glumica u istoriji srpske glume.

“Kada to kažem, mislim na silne velike uloge u ozbiljnim televizijskim serijama, mislim na ozbiljne velike filmove koji su ostali, a koji su i danas granica i međa velike i klasične umetnosti i, naravno, u pozorištu je obeležila istoriju Atelja 212 i Novosadskog pozorišta i meni je izuzetno zadovoljstvo da ovo mogu da pričam pred njom. Publici hvala na dolasku. Posle dve godine posta, jako vas je lepo videti u tolikom broju. Zahvalio bih se i Radoslavu Zelenoviću što je 1992. godine imao strpljenja, živaca i vere da je moguće ovo napraviti i sad bih rekao da Festival može da počne”, rekao je Dušan Kovačević.

Otvoren 29. Festival evropskog filma Palić 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program Festivala otvorio je nemački film “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena.

Ove godine će na Letnjoj pozonici na Paliću biti prikazano ukupno 13 filmova, od toga 10 u konkurenciji koji su dobitnici nagrada na svim najvažnijim festivalima, rekao je Nikolaj Nikitin, selektor glavnog takmičarskog programa.

“U narednim danima ćete videti top 10 najboljih filmova koje Evropa ima da ponudi. Večeras ćemo otvoriti sa nemačkim filmom koji se zove ‘Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša’. Videćete jedan interesantan film koji je na ‘Berlinale’-u ove godine osvojio dve nagrade i, nažalost, reditelj filma koji je već bio sa nama na Paliću nije mogao ovaj put da dođe, ali mi je napisao da mu je žao i da će doći u narednim godinama jer voli palićku publiku”, kazao je Nikolaj Nikitin.

Otvoren 29. Festival evropskog filma Palić 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju na Letnjoj pozornici na Paliću, projekcijama filmova “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (van konkurencije) u 21 čas i “Ne” Ditriha Brugemana u 23 časa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari