Počinje 58. Bijenale u Veneciji 1Foto: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Najstarija međunarodna izložba vizuelne umetnosti Bijenale u Veneciji, koje će zvanično biti otvorena 11. maja dodelom nagrada, predstaviće više od 80 umetnika na centralnoj izložbi „Da živite u zanimljivim vremenima“, piše portal Seecult.

Tom izložbom umetnički direktor Ralf Rugof pruža svojevrsni odgovor na brojna pitanja današnjice, opterećene krizama, previranjima, lažnim vestima i opštom nesigurnošću, navodi ovaj portal.

Na 58. Bijenalu, koje počinje vernisažom od 8. do 10. maja, učestvuje i 90 nacionalnih paviljona, među kojima su ponovo i sve bivše jugoslovenske republike, kao i Kosovo, koje četvrti put samostalno nastupa, piše Seecult.

Među umetnicima na centralnoj izložbi su i neki od veterana, kao što su Kristijan Markli iz SAD, dobitnik Zlatnog lava na 54. Bijenalu “Iluminacije” (2011), Rozmari Trokel, koja je predstavljala Nemačku 1999. godine, te umetnica Hito Stejerl, takođe iz Nemačke. Uz poznate umetnike nešto mlađe generacije (Jon Rafman, Neïl Beloufa, Avery Singer, Ed Atkins…), više od trećine učesnika centralne izložbe rođeno je 80-ih godina 20. veka ili kasnije.

Prema navodima ovog portala, među nacionalnim paviljonima je i ovoga puta nekoliko debitanata – prvi put će se predstaviti Alžir, Gana, Madagaskar i Pakistan, a Dominikanska Republika i Kazahstan prvi put imaju samostalne paviljone.

Sa prostora bivše Jugoslavije na Bijenalu Srbiju predstavlja Đorđe Ozbolt projektom “Povratak gubitka memorije”.

Za 9. maj u 14 sati najavljeno je otvaranje paviljona Srbije u Đardinima, navodi Seecult.

Uz zvaničan program, 58. Bijenale umetnosti nudi više desetina pratećih izložbi i drugih programa, a biće otvoreno do do 24. novembra.

Bijenale će zvanično biti otvoreno 11. maja ceremonijom dodele nagrada o kojima odlučuje žiri kojim predsedava Stephanie Rosenthal, direktorka Gropius Bau u Berlinu i umetnička direktorka Sidnejskog bijenala 2016.

U žiriju su i Defne Ayas iz Turske, trenutno kustoskinja V-A-C fondacije u Moskvi, Cristiana Collu iz Italije, generalna direktorka Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti u Rimu, Sunjung Kim iz Koreje, predsednik Fondacije Gvandžu bijenala, te Hamza Walker iz SAD, dugogodišnji kustos Čikaškog renesansnog društva, a trenutno izvršni direktor neprofitnog umetničkog prostora Laxart u Los Anđelesu, prenosi portal Seecult.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari