Poentilizam slikara Bajunovića na izložbi u Zrenjaninu 1Foto: KCZR

Vavilonska inspiracija za nedovršene balkanske kuće bila je motiv za dela iz ciklusa „Balkanska kula“ slikara Aleksandra Bajunovića, koji se predstavlja zrenjaninskoj publici istoimenom izložbom u Kulturnom centru Zrenjanina.

Osnovna autorova likovna ideja inspirisana je čuvenom slikom „Vavilonska kula“. Svoje interesovanje usmerio je ka nezavršenim balkanskim kućama koje, po autoru, predstavljaju utopiju.

Autor u isto vreme preispituje ruralnu sredinu, patrijahalnu zaostavštinu i ulogu oca u vremenu globalističkih, političkih i ekonomskih previranja.

„Inspiraciju za svoje slike pronalazim u ruralnim predelima, jer sam rodom iz sela Badovinci, tako da moje slike preispituju patrijarhalni sistem i patrijarhalnu zaostavštinu u ruralnim sredinama. Ipak, najviše me inspiriše čovek, kojim se najviše i bavim na svojim slikama“, rekao je Bajunović,

Slikar naglašava da kritičari njegov pravac definišu kombinacijom poentalističkog pravca i naivne umjetnosti, pošto se bavi prikazivanjem scena sa sela.

„Moje slikarstvo pre svega želi da pokaže taj jedan težak seoski život, ali isto tako prikazuje patrijarhalnu zaostavštinu takvog jednog sistema koji se zadržao samo u takvim krajevima“, zaključio je Bajunović.

Alekkasandar Bajunović, rodjen u Šapcu 1995. godine. Školu primenjenih umetnosti završio u Šapcu a Likovnu Akademiju u Banjoj Luci, klasa Vese Sovilja.

Izložbena celina „Balkanska kula“ koju čini desetak radova – ulja na platnu, likovnog umetnika Aleksandra Bajunovića biće izložena od 26. januara do 7. februara u salonu Kulturnog centra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari