Portret Sergeja Trifunovića bačen zbog sednice naprednjaka 1Foto: Fondacija Podrži život

Portret glumca Sergeja Trifunovića sklonjen je sa zida sale Centru za kulturu u Aleksincu u toku održavanja sednice Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS), saznaje Danas.

Trifunovićev portret je deo izložbe od pedesetak fotografija slavnih glumaca koji su učestvovali na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu. Inače, izložba se tradicionalno u Centru otvara krajem novembra kad i počinje taj festival i traje do kraja godine.

– Naprednjaci su odlučili prošlog petka da održe sastanak u Centru za kulturu jer su imali specijalnog gosta – načelnicu Nišavskog okruga Draganu Sotirovski. Pre nego što je sastanak počeo neko od članova SNS se setio da nije dobro da ih sa zida „gleda“ Trifunović, pošto je on već proglašen za personu non-grata u Aleksincu – rekao je za Danas izvor blizak Centru za kulturu.

Autor izložbe, umetnički fotograf Hadži Miodrag Miladinović kazao je da je njegova fotografija Sergeja Trifunovića bačena zbog naprednjaka.

– Niko mi zvanično nije obrazložio zašto je baš taj portret nekoliko dana bio uklonjen sa izložbe, ali sam čuo da je to zato što je u toj sali SNS održavao sastanak. Ram i staklo na Trifunovićevom portretu su bili oštećeni, ali je direktorka Centra Maja Radoman Cvetičanin naložila da se sve popravi i fotografija vrati na staro mesto – rekao je on.

Direktorka Centra Radoman Cvetičanin objasnila je da ona nije bila prisutna kad je fotografija Trifunovića sklonjena sa zida, pa je tek nekoliko dana kasnije videla da nema tog portreta.

– Trifunovićev portret smo pronašli bačen u drugoj sali, zaista ne znam ko je to učinio. Sad je taj portret tamo gde i treba da bude – rekla je ona.

Ona nije želela da komentariše da li je Trifunovićev portret sklonjen zbog naprednjaka i da li je na taj način poremećen redovni program Centra za kulturu.

– Centar je i ranije prema cenovniku iznajmljivao tu salu. Među zakupcima je bilo i političkih stranaka i raznih drugih firmi. Niko tu nije privilegovan – istakla je direktorka.

Predsednik Opštine Aleksinac i čelnik aleksinačkih naprednjaka Nenad Stanković rekao je da ne zna šta se dešavalo sa „tom fotografijom“.

– Mi smo zakupili tu salu da bi smo održali sednicu jer u našim prostorijama nema dovoljno mesta. Sve smo uredno platili i ne vidim ništa sporno u tome. Nećemo valjda na ulici da održavamo sednice Opštinskog odbora – kazao je Stanković.

Podsetimo, Centar za kulturu u Aleksincu došao je krajem novembra u žižu srpske javnosti jer je neposredno pred početak 6. Festivala prvoizvedenih predstava iz programa izbačena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Utopljena duša“ pošto u njoj glavnu ulogu tumači Sergej Trifunović. Zvanično je obrazloženo da je to učinjeno zbog sukoba interesa jer je selektor i umetnički direktor Festivala Tomislav Trifunović, Sergejev otac. On je zbog toga podneo ostavku na funkciju umetničkog direktora.

Zbog takve odluke veliki deo publike u Aleksincu je bojkotovao predstave na Festivalu, a neke od najavljenih predstava nisu izvedene jer glumci nisu želeli da igraju na festivalu koji cenzuriše njihovog kolegu Sergeja Trifunovića.

 

Stranački skupovi u ustanovama kulture nisu deo dobre prakse

Nenad Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, kazao je da Zakon o kulturi direktno ne zabranjuje da ustanove kulture po ekonomskim cenama iznajmljuju svoje sale drugim organizacijama.

– Međutim, tim zakupima ne sme da se remeti program ustanova kulture, niti da se neka politička partija favorizuje. Ako svi mogu pod istim uslovima da iznajme sale onda se na taj način ne krši zakon – rekao je Nenadić.

Iako se u Zakonu o kulturi direktno se ne zabranjuje stranačko delovanje u ustanovama kulture, ipak, indirektno se zabranjuje. U članu 3 tog zakona taksativno u 12 tačaka nabraja šta se smatra kulturnom delatnošću, i tu se ne pominje stranačko delovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari