Premijera “Handke projekta” u okviru Hartefakt festivala 1Foto" Promo/ Atdhe Mulla.

Hartefakt festival otvara predstava “Handke projekat”, autora Jetona Neziraja i rediteljke Blerte Neziraj, koja će u okviru evropske turneje premijerno biti izvedena na sceni Bitef teatra 9 . i 10. juna u 20 sati.

Pozorišno ostvarenje okuplja međunarodni ansambl sa namerom da istrazi ravnotezu između slobodnog govora, umetnosti i društvene odgovornosti pozorišta kroz prizmu kontroverznog nobelovca Petera Handkea.

Kosovska pozorišna kuća Ćendra Multimedija u saradnji sa Mitelfestom i pozorištima Teatro della Pergola iz Italije, Dortmund teatrom iz Nemačke, Narodnim pozorištem Sarajevo i međunarodnim pozorišnim festivalom MESS iz Bosne i Hercegovine i partnerima na ovom projektu, kao polaznu tačku ima spornu odluku Nobelovog komiteta da se nagrada za književnost dodeli Peteru Handkeu.

Kroz priču o slavnom piscu koji je svojim knjigama i javnim istupanjima, konstruisao neistinitu i opasnu pripovest o dogadjajima i činjenicama vezanim za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, predstava postavlja pitanje gde se završava sloboda govora za umetnika, a gde počinje potreba da bude polticki svestan.

U predstavi igraju Arben Bajraktaraj (FR), Ejla Bavćić (BiH), Adrian Morina (RKS), Klaus Martini (IT), Verona Koxha (RKS), Anja Drljević (MNE).

Internacionalni ansambl izabrao je da u ovom delikatnom istorijskom trenutku, kada mnoge institucije u Evropi zahtevaju od ruskih umetnika da se jasno izjasne povodom Putinove politike, pokuša da odgovori na pitanje da li je moguće stvarati i promišljati umetnost nezavisno od društvenih i političkih okolnosti koje umetnika okružuju.

Više informacija o predstavi  nalazi se na adresi https://teatar.bitef.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari