Preminuo japanski nobelovac Kenzaburo Oe 1Foto: Wikipedia/Hpschaefer

Japanski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe preminuo je u 88. godini, prenosi Nova.rs.

Oe, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1994. godine, bio je poznat i kao zagovornik japanskog pacifističkog ustava i borac protiv nuklearne energije, prenosi Rojters.

Oe je bio jedan od najznačajnijih japanskih književnih stvaralaca u periodu posle Drugog svetskog rata. Njegova dela se bave političkim, društvenim i filozofskim temama, poput nuklearnog oružja, neuklapanja u društvo i egzistencijalizma.

U romanu „Jednostavan život“ iz 1990. bavio se temom hendikepirane dece u porodici, pošto je i sam imao hendikepiranog sina. Jedan od njegovih najpoznatijih romana je „Tihi krik“ iz 1967. godine, delo koje prepliće mitove i istoriju šumskih sela sa savremenim dobom.

Posle Nobelove nagrade usledio je Japanski orden za kulturu, ali ga je Oe odbio jer ga je dodeljivao car rekavši: „Ne priznajem nikakav autoritet, nijednu vrednost, višu od demokratije“.

Uvek pacifista, Oe je postao još glasniji kritičar posle nuklearne nesreće u Fukušimi 2011. godine, rekavši da Japan ima „svetu dužnost“ da se odrekne nuklearne energije, na isti način na koji se odrekao rata po svom ustavu. Godine 2013. organizovao je antinuklearni skup u Tokiju, a 2015. pridružio se hiljadama ljudi u protestu protiv Abeovih poteza da dozvoli japanskim trupama da se bore u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari