Puriša Đorđević započeo snimanje igranog filma "Usta puna zemlje", po kultnom romanu Branimira Šćepanovića, koji je njegova opsesija više od dvadeset godina 1Foto promo/Miljan Gogić

Kako je Puriša govorio u jednom od svojih intervjua za naš list, on se ovom uzbudljivom i iznenađujućom pričom o smislu postojanja, o životu i smrti, kroz razne verzije scenarija koje je pisao po romanu „Usta puna zemlje“ bavio decenijama, a sa Šćepanovićem je bio bliski prijatelj

Naš najstariji aktivni filmski stvaralac, legendarni sineasta Puriša Đorđević koji je svojim delima obeležio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, mogao bi da uđe u svetske antologije i po tome što je u 98. godini i dalje za kamerom – započeo je snimanje igranog filma „Usta puna zemlje“, po kultnom delu Branimira Šćepanovića.

Ovaj roman, jedan od ključnih u ovdašnjoj književnosti, preveden je na više od trideset jezika i doživeo je brojna izdanja (u antologiji svetske književnosti koju je objavila Francuska enciklopedija, pod naslovom „Idealna biblioteka”, među 700 knjiga svih vremena, od Gilgameša, Homera i Biblije, do današnjih dana, našla su se i „Usta puna zemlje”).

Kako je Puriša govorio u jednom od svojih intervjua za naš list, on se ovom uzbudljivom i iznenađujućom pričom o smislu postojanja, o životu i smrti, kroz razne verzije scenarija koje je pisao po ovom romanu bavio više od dvadeset godina.

Sa Branimirom Šćepanovićem je bio bliski prijatelj sve do njegove smrti 2020, a film „Usta puna zemlje“ bio je njegova velika opsesija od koje, kako je govorio, ne želi da odustane.

„Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio, blisko mi je ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli“, govorio je Puriša za Danas.

 

 

 

U sinopsisu filma koji je objavio Filmski centar Srbije zapisano je: „Saznavši da mu je ostalo još samo tri meseca života, Marko beži iz bolnice u šumu. Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje…Ali, tokom tog bekstva on zapravo susreće sve ljude od kojih se i odmetnuo“.

U glumačkoj ekipi koju je Purke okupio glavnog junaka igra Radivoje Raša Bukvić, a tu su Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska, Anisja Gavrilović, Marina Rakić, Dina Vucaj, Tamara Milojković, Marko Topolovacki, Marjan Apostolović…

Pomoćnik reditelja je Ognjen Petković, direktor fotografije Gino Sgreva, direktor filma Miljan Gogić, producent Željko Mitrović, a film nastaje u produkciji Apollona i Telekoma Srbija.

 

 

Kako je za FCS izjavio Miljan Gogić povodom saradnje sa Purišom, jednim od najstarijih, ako ne i najstarijim živim rediteljem na svetu koji još uvek režira, za njega je to veliko iskustvo:

„Nadam se da će plod našeg zajedničkog rada iznedriti jedan, pre svega, umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije. Purišin jedinstveni rukopis je svima nama koji radimo na filmu dao veliki životni podstrek“.

 

„Usta puna zemlje“ snimaju se na lokacijama Lipovačke šume, Trešnje, Košutnjaka, Krčedina, a premijera se očekuje do kraja godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari