Grupa mladih arhitekata iz Beograda, umetničkog imena „Autori“, osvojila je prvu nagradu na 33. Salonu arhitekture Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu za projekat Kulturno-turističkog kompleksa Terra Panonica u Mokrinu. Ovaj projekat predstavljen je proteklog vikenda u ovom malom ali znamenitom mestu nadomak Kikinde.


Zamisao investitora, Branimira Brkljača, bila je – objekat otvoren za projekte iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja u formi različitih stručnih radionica i seminara, pre svega za mlade iz šireg regiona. Imanje će biti i sedište kompanije „Terra Panonica“ koja će lokalne proizvode odabirati i predstavljati u novom i modernom dizajnu i tako plasirati na tržište. Zbog kompleksnosti namene objekta trebalo je osmisliti i funkcionalno povezati celine koje sadrže prostore za kulturna dešavanja, poslovne prostore, kao i smeštajne kapacitete za one koji ostaju, koji su u prolazu, i one koji se vraćaju. Koncept imanja jeste da se seosko dvorište i ambijent interpretiraju na savremen način, kako bi pojmu seoskog imanja dali potpuno novo značenje. Nagrađeni objekat „B“ ili kako su ga investitori već nazvali „Sajber kuća“, predstavlja jedan od pet objekata imanja i prostor je namenjen kreativnom radu svake vrste.

– Njegova namena je razlog što je on jedini, u grupi od ukupno pet objekata, u celosti (oblikom, materijalizacijom) interpretiran na savremeni način. Odnos prema baštini očuvan je kroz geometriju i ta struktura nije promenjena. Ona se, istovremeno, suprotstavlja kontekstu ali se i oslanja na njega – ističu u svom dopisu autori Maja Trbović, Dijana Novaković, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović.

Enterijer objekta (sa kancelarijama i prostorom za kreativne radionice) je zamišljen bez fiksnih podela prostora, sa mogućnošću pregrađivanja po potrebi korisnika – mesto na kom se u isto vreme potencira koncentracija i socijalizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari