"Naš je cilj ubiti glupost": Let 3 zaradio ovacije u Tel Avivu 1foto: Printscreen/YouTube/HRT Dora

Let 3 je zaradio ogroman aplauz na konferenciji u Tel Avivu uoči večerašnjeg nastupa na predevrovizijskoj žurci „Israel Calling Eurovision“, na kojoj će nastupiti sa dvadesetak drugih učesnika ovogodišnjeg i prethodnog takmičenja za pesmu Evrovizije.

Kako piše Jutarnji list, aplauz je izazvao Zoran Prodanović Prlja izjavivši: „Mi smo uvijek za slobodu, za ljubav, za bolji život. Mi ne radimo razliku prema bilo kome. U našem svijetu, u našim umovima, u našem izričaju nema razlike između rasa, seksualne orijentacije, vjera, nacija, svi smo jednaki, svi smo ljudi. I to je naš cilj. Ubiti glupost! Naš cilj je napraviti svijet boljim mjestom za svakoga, svugdje i uvijek“

Riječki rockeri, koji su u Izrael stigli nakon sjajnog nastupa na predevrovizijskom partiju održanom u subotu u Varšavi, u nedelju uveče bili su na gala eventu pod pokroviteljstvom izraelskog Ministarstava spoljnjih poslova, te Kulture i sporta Izraela, na kome su sve delegacije, pa tako i Letovci, prvo prošetali ‘zelenim tepihom‘ koji simbolizuje podršku globalnom pokretu ekološke održivosti i zelenim politikama.

Nakon uvodne ceremonije članovi benda dali su intervjue brojnim medijima i strpljivo pozirali na fotografijama s nizom njihovih fanova iz Izraela koji su ih sa oduševljenjem dočekali, neki, kao i u Varšavi noseći ŠČ kape i druga ŠČ obeležja. Prema informacijama organizatora ‘Mama ŠČ‘ je i ovde vrlo popularna i večeras na samom dogažaju može se očekivati odlična podrška publike hrvatskim predstavnicima.

Današnji dan delegacije su započele službenom konferencijom na lokaciji Evrovizijske šume, udaljene četrdesetak minuta vožnje od Tel Aviva. To je mesto gde se pustinja već 50 godina pošumljava, pa su ga organizatori s razlogom odabrali za susret s novinarima koji u velikom broj prate događaj. U prvom obraćanju novinarima svaki izvođač predstavio je svoju zemlju kroz vezu sa prirodom i očuvanjem okoline, što je Let 3 iskoristio da istakne da je Hrvatska specifična zemlja sa mnogo različitih prirodnih lepota, od Jadranske obale, gorskih krajeva, velikih ravnica, te prekrasnih jezera, koju, kako je Prlja dodao, pozvavši sve da posete Hrvatsku, moraju čuvati za buduće generacije.

Nakon konferencije svaka je delegacija posadila po dva drveta na Evrovizijskom bregu, pa tako i Let 3 u ime Hrvatske, piše Jutarnji list. Nakon što su stabla posađena Mrle je poslao poruku koja je u srži celog ‘Mama ŠČ‘ koncepta i nastupa.

– Posadili smo ovo naše drvo i zalili ga da raste dugo. Mi smo veliki borci za očuvanje prirode i za prigodu odlaska na Euroviziju izrađujemo električni traktor, odnosno ‘Zlatni traktor‘. Zašto zlatni? Jer koristi samo električnu energiju i ide samo na obnovljive izvore energije. Ne želimo se više voziti na fosilna goriva jer to uništava prirodu. Zlatni traktor je ujedno i simbol transhumanizma čija je ideja da se uz pomoć tehnologije iskorijeni siromaštvo i glad na zemlji, a prvenstveno da se iskorijeni ljudska glupost – kazao je Mrle, koji se s Letom 3 fotografirao s predstavnicima Slovenije, grupom Joker Out, i srpskim predstavnikom Lukom Blackom. Svi zajedno, pozvali su susedne zemlje da glasaju jedne za drugu, kao što to obično čine severne evropske države.

– Ako mogu Sjevernjaci, možemo i mi! – uzviknuli su svi skupa, na što je Mrle dodao:
– ŠČ!‘

Svi učesnici inače jedva čekaju večerašnji koncert na kome se u dvorani Hangar11 očekuje više od 3000 evrovizijskih fanova. Šou će voditi Dafna Dekel i Sigal Shachmon, koji su bili domaćini takmičenja za pesmu Evrovizije 1999. godine, a na tom spektaklu proslaviće se i pedeset godina učestvovanja Izraela na Eurosongu.

Uz Let 3 u na pozornicu Hangara 11 u Tel Avivu nastupiće Slovenija, Španija, Irska, Malta, Gruzija, Danska, Albanija, Češka, Estonija, Moldavija, San Marino, Latvija, Poljska, Litva, Azarbajdžan, Ukrajina, i Srbija.

Uz ovogodišnje takmičenje na spektaklu u Izraelu nastupaju i bivši evrovizijski pobednici: Katrina iz Velike Britanije koja je 1997. pobijedila s pesmom ‘ Love Shine a Light‘, čuveni Johnny Logan koji je Irskoj na Eurosongu čak tri puta doneo pobedu, Anne Marie David koja je 1973. godine sa pesmom ‘Tu Te Reconnaîtras‘ pobedu odnela Luksemburgu. Svoje evrovizijske hitove otpevaće i nekadašnji predstavnici na Eurosongu: Ilanit, Shlomit Aharon, Mei Finegold, Imri i Eden Alene.

Sledećeg vikenda u Madridu će se održati Pre-Party ES na kojem će Let 3 takođe nastupiti, a velika žurka ih čeka i 16. aprila u Londonu, piše Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari