Sedam filmova u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara 1Foto: EPA-EFE/ MIKE NELSON

Na konkurs za izbor srpskog kandidata za Oskara prijavljeno je sedam filmova, potvrđeno je Danasu u Filmskom centru Srbije.

To su: „Otac“ Srdana Golubovića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića i „Realna priča“ Gordana Kičića.

Od ove godine, kao što je Danas već pisao, za izbor srpskog kandidata za Oskara zadužen je Filmski centar Srbije.

Imenovanje predstavnika domaće kinematografije koji će se naći u trci za nagradu najbolji međunarodni film (kako glasi novi naziv kategorije „najbolji film sa van engleskog govornog područja“, poznate i kao „najbolji strani film“) ova kuća preuzela je od Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje, ima rok do 1. decembra da pošalju ime svog predstavnika.

Srpskog kandidata za Oskara će, kako je Danasu objasnio Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, birati sedmočlana komisija.

– Četiri člana komisije daju strukovna udruženja (AFUN, UFUS…), jedan je član Upravnog odbora FCS-a i dva člana predlažemo iz reda uticajnih filmskih stvaralaca koji nisu u sukobu interesa, a ne moraju biti članovi strukovnih udruženja. Svaki član komisije bira i predlaže po dva filma. Film sa apsolutnom većinom glasova je naš kandidat. Ukoliko dva filma imaju isti broj glasova, predviđen je i drugi krug glasanja. Ovo je procedura koju primenjuju neke evropske zemlje koje imaju nekoliko Oskara – kaže Matić.

Prošle godine je srpsku kinematografiju predstavljao film „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari