Tina je prvi put o nasilju Ajka Tarnera progovorila 1981. i verovala da više neće morati da priča o njemu: Zbog ovih stvari je ostavila trag u muzici i van nje 1Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Soul, RnB, dens, disko, pop, rok pevačica, glumica, plesačica i tekstopisac, koja je za života ponela titulu ‘kraljice rokenrola’ – Tina Tarner, preminula je 24. maja u 84. godini.

Rođena kao Ana Mi Bulok , Tina Tarner je ljubav prema muzici negovala još od detinjstva pevajući u crkvenom horu, a kao tinejdžerka priključila se bendu Ajka Tarnera, koji je bio impresioniran njenim talentom, pogotovo  njenim izvođenjem pesme „You Know I Love You“ Bi Bi Kinga.

Zajedno su snimili hitove „Nutbush City Limits“ i „River Deep – Mountain High“…

O njihovim lajv nastupima govorilo se u superlativima, važili su za najenergičnije i najuzbudljivije izvođače  tog vremena.

Međutim, zbog zlostavljanja Tina ostavlja Ajka.

Pravi povratničku solo karijeru i tokom osamdesetih postaje jedna od najpopularnijih pevačica na svetu osvojivši ga hitovima „The Best“, „Proud Mary“, „Private Dancer“ i „What’s Love Got to do With It“…

Pored muzike, oprobala se i na filmu u čuvenom akcionom serijalu Pobesneli Maks, tačnije trećem njegovom nastavku „Mad Max:Beyond Thunderdome“, rok operi Tommy…

Od legendarne Tine Tarner oprostili su se brojni svetski muzičari i javne ličnosti, između ostalih i Mik Džeger, pevač Rolingstounsa, nazivajući je „predivnom prijateljicom“ i umetnicom koja je bila ujedno „srdačna i zabavna“.

Domaće autorke i autori takođe pamte Tinu Tarner kao ikoničnu figuru svetske muzičke scene.

– Veličanstvena Tina, kraljica rokenrola. Moja generacija je bila očarana njom. Bila je simbol energije, strasti, pevala duboko iz duše i srca, izuzetno muzikalna i mislim da niko nije mogao mirno, bez cupkanja i pokreta slušati njenu muziku – kaže muzičarka Bilja Krstić, dodajući da je Tina Tarner kao retko ko umela da prenese publici emociju koju daje svakoj pesmi, bilo da je izvodi uživo ili u studiju.

– Obožavali smo je, žao mi je što na prvom njenom gostovanju u Beogradu nisam bila, ali nisam propustila njeno drugo gostovanje 1990. godine kada je njena karijera bila na vrhuncu. Ostavila nas je bez daha, dok smo je gledali, pevali sa njom i skakali.. Bila je apsolutni vladar na sceni, a mi smo bili očarani istinskom velikom svetskom rok zvezdom – priseća se Bilja Krstić.

Ljiljana Zdravković, pevačica benda The Bite i muzička novinarka, kaže da je Tinu volela kao klinku zbog njenih hitova, a sada je voli jer je rokenrol.

– Kao klinka sam je volela zbog hitova, a imala ih je mnogo. Kada sam počela da pevam, volela sam je i cenila zbog glasa i onih „sitnica“ koje primetiš tek kada pokušaš da izvedeš nešto njeno. Sada je volim jer je rokenrol. Keva. Ozbiljna veličina. Tek kada sam došla u neke ozbiljnije godine, kad sam videla kroz šta je prošla, kada sam odgledala dovoljno koncerata, intervjua, pročitala dovoljno priča o njoj, naučila sam da je cenim na pravi način. Tina nije bila pevačica, izvođač, zvezda… ona je bila sila prirode (force of nature) rođena da celu sebe da kroz tonove i energiju muzike – kaže Ljiljana Zdravković.

Ona ističe da joj je neopisivo žao što nije imala priliku da je čuje uživo i da tu sirovu i predivnu energiju oseti i na svojoj koži.

– Nadala sam se da će i u nekim poznim godinama na neku „oproštajnu turneju“. Ali mi je, s druge strane, drago što je znala kada da stane i nije od svog života napravila cirkus kao mnogi drugi. Tužna sam što je nema, ali sa osmehom mislim na nju, i uvek ću, jer je takvu energiju ostavila iza sebe –  konstatuje Ljiljana Zdravković.

„Otišla je još jedna ikona rokenrola, Tina Tarner, Velika Tina“, kaže Aleksandar Saša Janković, frontmen benda Instant Karma, dodajući da ljudi kod nas uglavnom pamte Tinu iz 80-ih. On se priseća njenih početaka, tokom ranih šezdesetih.

– Zajedno sa njenim tadašnjim mužem Ajkom Tarnerom bila je kraljica rhythm n’ bluesa. I to prava. Godine 1966. sarađuje sa Fil Spektorom na kultnom albumu „River Deep Mountain High“, a sredinom 70-ih postaje Acid Queen u legendarnom filmu „Tommy“ Ken Rasela. Da, imala je težak život i živela je blues. Ali je sa svojim glasom menjala istoriju popularne muzike. Velika Tina –  ističe Saša Janković.

Maja Cvetković, frontmenka benda E-play, kaže da će Tinu pre svega pamtiti po dobrom glasu i po sjajnim nogama.

– Za svaku pohvalu je to što se kasnije u životu borila protiv nasilja, posebno ako pogledam kakav je njen život bio, pogotovu u tom prvom braku koji je imala. Pamtiću je kao dobrog muzičara i po sjajnim pesmama koje je imala – kaže Cvetković.

Sajsi MC : „Tina Tarner je primer neverovatne žene koja je svojom životnom pričom pomogla da se mnoge žene ohrabre na čin oslobađanja iz kruga porodičnog nasilja“

Kada je Tina Tarner prvi put progovorila o brutalnom nasilju koje je pretrpela tokom braka sa Ajkom Tarnerom, ispričavši to 1981. za magazin „People“ u vreme kada još nije bilo interneta njena ispovest je postala viralna.

Bio je to čin hrabrosti, koji je osokolio žene širom sveta da se suprostave nasilju, ali je to izazvalo novu vrstu medijske gladi o detaljima njene mučne prošlosti u koju Tina nije želela da se vraća.

Naivno je verovala da će kada jednom ispriča istinu o svom braku mediji prestati da je pitaju o njenom bivšem suprugu.

Nakon razvoda s Ajkom ostala je bez ičega što je zaradila.

Nije joj bilo važno.

Bila je srećna što je slobodna i što je izvukla živu glavu. Zatražila je jedino ime – Tina, i to sudskim putem iako joj je upravo to ime nadenuo Ajk bez njenog znanja.

Na pragu četrdesetih odlučno se upustila u građenje solo karijere u neizvesnom i surovom svetu muzičke industrije.

Reperka Ivana Rašić – Sajsi MC kaže da Tinu Tarner pamti od ranog detinjstva, ali da je tek kasnije saznala o njenoj hrabrosti, koja ju je zadivila.

– Tinu Tarner pamtim od ranog detinjstva, uživala sam u njenom glasu u tom periodu i bila opčinjena njenom pojavom što scenski, što energetski, ali tek kasnije sa godinama i informacijama o njenom ličnom životu sam počela da shvatam koliko je hrabrosti bilo potrebno da se ranih 80-ih progovori o stvarima o kojima se sada tek govori i to i dalje nedovoljno. Tina Tarner je primer neverovatne žene koja je svojom životnom pričom pomogla da se mnoge žene ohrabre na čin oslobađanja iz kruga porodičnog nasilja, dok je na karijernom planu napravila presedan za žene u muzičkoj industriji, ponosno se odlučivši da nastavi solo pod najnepovoljnijim okolnostima – kaže Sajsi MC.

Ana Stanić će Tinu Tarner najviše pamtiti po njenom hitu, koji je zavolela kao devojčica kao i po njenoj neverovatnoj snazi.

– Pamtiću je po pesmi “What’s Love Got to do With It” koja mi je bila jedna od omiljenih kao devojcici, a kroz nju sam i otkrila Tinu. Prethodni njen opus sam kasnije tek slušala. Mislim da je, uz vanserijski talenat i harizmu, bila i smela i snažna, da sve traume prevaziđe i započne sama u toj, za žene, surovoj industriji. Nije nikada bilo važno koliko ima godina, samo njena energija i magičan glas. Osećam veliku tugu što je otišla – kaže Ana Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari