Siniša Kovačević: Zagazio sam u politički potok, pokušaću do druge obale 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Prioritet će mi svakako biti da u novom budžetu značajniji procenat bude opredeljen za kulturu i informisanje, kaže za Nova.rs dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević, novi predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine.

Nakon što je proletos na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postavio svoj novi komad „Godine vrana„, smešten u period tokom okupacije i neposredno posle oslobođenja srpske prestonice, nazvavši je „najvažnijom predstavom u svom životu“ za koju se u nacionalnom teatru tražila karta više, Siniša Kovačević je u junu objavio peti po redu roman, naslovljen „Beograd“.

No, dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević sada se prihvatio novog, „vrućeg krompira“. Naime, Kovačević, inače poslanik Narodne stranke u novom sazivu srpskog parlamenta, biće novi predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Kada je šef poslanika Narodne stranke u Narodnoj skupštini Miroslav Aleksić saopštio da će ugledni kulturni radnik biti na čelu ovog odbora novinarima u parlamentu poručio je pre dva dana i da će Siniša Kovačević pokazati kako i koliko drugačije može da bude stanje u oblasti kulture, nego do sada.

Dramski pisac i reditelj potvrdio je za Nova.rs da preuzima novu funkciju, a upitan da li mu je prihvatanje te pozicije i takve vrste odgovornosti bilo potrebno u životu, Siniša Kovačević ovako odgovara:

– Ma, kakvi! Lakši je život bez samara…

No, preuzimanje ove odgovornosti za dramskog pisca i reditelja nosi i izvesnu prednost, ukazuje Kovačević za portal Nova.rs, dodajući:

– Komparativna prednost jeste što je sam Odbor, ali i predsedavanje istim podrazumeva neku vrstu nadstranačke reference. Znate, kultura bi trebalo da bude konstanta, nešto što se tiče svih građana naše zemlje. Ubeđen sam da ću svoje saradnike u Odboru za kulturu i informisanje, bez obzira na to što će biti iz različitih stranaka, uspeti da uverim u zajedničke namere za opšte dobro – priča Siniša Kovačević.

Govoreći o primarnom cilju koji je postavio pred sebe kada se prihvatio nove funkcije Kovačević kaže:

– Mi smo na zajedničkom zadatku da ostvarimo što bolje uslove za kulturu ove zemlje. I to je glavna stvar. A s druge strane ako pogledate drugi segment tog odbora- a to je informisanje – ono je apsolutno vezano s najelementarnijom ljudskom potrebom koja se zove sloboda. Ukoliko u to ubedite ostale članove Odbora, onda ne bi trebalo da bude nikakvih problema u našem radu. Verujem da svi ljudi imaju tu iskonsku potrebu da budu slobodni. Eto, to je ono što treba da bude osnovni moto – poručuje dramski pisac i reditelj.

Napominje i da javnost, iz sasvim valjanih razloga, ne treba da očekuje previše od njega, što ovako pojašnjava:

– Svaki odbor u parlamentu, pa i ovaj, po zakonu ali i logici stvari reperkutuje procentualni uzorak samog parlamenta. Većina će u tom Odboru, u kojem ću ja biti prvi među jednakima, pripadati ljudima iz vlasti, tako da će njihova biti prva i osnovna. Ja ću imati neke male prednosti, prevashodno da mogu da zakazujem sastanke, i da utvrđujem dnevni red, ali niti ću biti samodržac, niti bih to bio čak i da postoji mogućnost za tako nešto – objašnjava Kovačević.

Pokušaće svoje kolege, kako napominje, da ubedi da je kultura iznad svega, a prvi Kovačevićev korak zavisi od toga ko će još biti u odboru. Pored našeg sagovornika članovi ovog tela biće, između ostalih, Lav Grigorije Pajkić, operska pevačica Nataša Tasić Knežević, glumac Lepomir Ivković, novinar Milorad Bojović, gotovo svi s liste SNS-a.

– Ima jako mnogo stvari na kojima treba raditi i u tom odboru i u ovoj zemlji. Prioritet će svakako biti da u novom budžetu značajniji procenat bude opredeljen za kulturu i informisanje!

I dok priznaje da će mu pozicija predsednika Odbora za kulturu i informisanje samo „otežati život“, ipak na kraju Siniša Kovačević objašnjava motive koji su ga ponukali na ovu „avanturu“:

– Ako ste zagazili u reku i došli do polovine onda ćete biti jednako mokri i ako otplivate na drugu obalu i ako se vratite. Ja sam zagazio u taj politički potok i sad ću pokušati da se domognem druge obale, i da se ne vraćam na onu s koje sam krenuo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari