Stari zanat i moderna umetnička keramika 1Foto: Nenad Kovačević

U Zlakusi, selu kod Užica poznatom po majstorima grnčarima, u toku je 24. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa 2019“.

Jedanaest umetnika iz Australije, SAD, Italije, Belgije, Rusije, Francuske, Hrvatske i naše zemlje stvaraju umetnička dela u domaćinstvu majstora – grnčara Miluna Savića, a posetiće i turističke znamenitosti užičkog kraja.

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka iz Užica, koja je pokrenula koloniju, a koja je ove godine počela 8. i završiće se 18. avgusta, podseća da su specifičnosti tehnike Zlakusa u korišćenju specijalne lokalne gline i drvenog točka. Tu grnčarsku tehniku, koju majstori u Zlakusi koriste vekovima, učesnici kolonije primenjuju u oblikovanju savremenih umetničkih dela.

„Glina se meša sa mlevenim mineralom kalcita, zatim se od takve smese, ručno i na drvenom točku, izrađuju umetnička dela. Nakon prirodnog sušenja, umesto u keramičkoj peći, radovi se peku na otvorenoj vatri, na temperaturi od 600 do 700 stepeni. Takav tehnološki postupak potiče iz praistorije i privlači umetnike iz celog svet,“, kazala je Sofija Bunardžić, koja je za svoj rad više puta nagrađivana. Osnovna ideja je da, kako navodi, umetnici savladaju tu jedinstvenu tehniku i da je koriste u izradi skulptura.

Kolonija u Zlakusi skoro četvrt veka gradi fine spone između tradicionalnog grnčarstva i savremenih tendencija u umetničkoj keramici, a do sada je ugostila oko 360 umetnika iz 35 zemalja sa svih kontinenata, likovnih kritičara, arheologa, umetničkih fotografa i arhitekata.

Osim umetničkog značaja, kolonija je doprinela očuvanju starog grnčarskog zanata u Zlakusi. Na njenom početku, svega nekoliko majstora bavilo se tim zanatom, a danas njime se bavi nekoliko desetina meštana.

Kao i prethodnih godina, radovi nastali tokom Kolonije, koja je deo projekta „Keramika – Zlakusa“ autorke Sofije Bunardžić i koju organizuje Udruženje „Keramika Zlakusa“, biće izloženi u decembru u Gradskoj galeriji Užice. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Grad Užice, a od ove godine i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari