Strah može da nas parališe, a knjige da nam pomognu da ga prevaziđemo: Dela koja hrabre decu 1foto Stanislav Milojković

Bibliotekarsko društvo Srbije – Radionica „Dečija biblioteka – poligon za neformalno učenje“ priredilo je za najmlađe posetioce 66. Beogradskog sajma knjiga interaktivne prikaze knjiga za decu, kroz druženje i čitanje odlomaka u sali „Jovan Jovanović Zmaj“.

Tema koju su učesnici – književnici za decu Uroš Petrović, Vesna Aleksić i Dragana Mladenović pokrenuli u razgovoru sa najmlađima jestu strah i saosećanje, a jedno od pitanja je bilo i to da li su mališanima neke knjige pomogle da svoje strahove prebole.

Uroš je u druženju sa decom postavljao zagonetke i animirao prisutne čitanjem dela iz svoje knjige. On je u svojoj knjizi pokušao da ogovori na pitanje da li je strah u kontrolisanim uslovim poput knjige, filma ili priče dobar za decu i došao do odgovora – da, jer uči decu kako da se izbore sa njim, kako da savladaju strah.

Dragana Mladenović je u interakciji sa klincima čitala svoju priču, a deca se nadovezivala „da“ i „ne“ odgovorima na pitanja čega se sve plaše. Ona je deci kazala da svoje strahove treba da podele sa mamom, tatom i sa osobom kojoj veruju i da o svom strahu razgovaraju.

Za razliku od dva prethodna autora Vesna Aleksić je pisala o konkretnim strahovima koje su ljudi iskusili u prošlim periodima na našim prostorima, popu bombardovanja i poplave u Obrnocu.

– Ja čuvam jedan bukmarker iz moje knjige o poplavi koji kaže – „Strah je osrednje osećanje i ja se zato ne plašim“, ali to nije istina. Strah je jedno jako osećanje, međutim moja junakinja se habri, samu sebe bodri i kaže – ja neću da se plašim – pojasnila je Aleksić. Ona je deci kazala i to da je strah emocija koja ne mora biti prikazana uobičajeno.

– Strh možemo prikazati kao ljutnju, bes, agresiju, kroz to da hoćemo da se bijemo… Iza svega toga stoji strah. To je jedna jako moćna emocija i može da nas parališe – ukazala je ona deci i dodala da su ona i njene kolege pisci pokušali da im u knjigama objasne u kakvim se sve životnim situacijama možemo naći. Naravno, i kako se u njima snaći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari