Počinje 4. PROFilm Days! jedina konferencija audiovizualne industrije u regiji 1Foto: Promo

„Četvrto izdanje konferencije audiovizualne industrije, PROFilm Days! počinje sutra, nakon dvije godine online izdanja. Konferencija će se održati uživo u novom kinu CineStar Zagreb Zapad (Z Centar) te je besplatna za sve zainteresirane” najavili su organizatori ovogodišnje konferencije 4. PROFilm Days! koji počinje 11. oktobra u 9 ujutru.

Službeni deo konferencije završava u 18 sati, a od 18 i 30 svi posetioci će imati priliku da pogledaju višestruko nagrađivani film ‘Zbornica’ rediteljke Sonje Tarokić i producentkinje Ankice Jurić Tilić.

Registracija za konferenciju traje još danas putem linka: www.filmzagreb.hr.

„Ovogodišnje, četvrto izdanje konferencije PROFilm Days u Zagreb dovodi brojne inozemne ‘face’ audiovizualne industrije kao što je Carsten H. W. Lorenz – producent je iza kojeg su filmovi ‘Independence Day: Resurgence’, ‘Greenland’, ‘Midway’ u kojima glume svjetske face poput Woodija Harrelsona, Gerarda Butlera i Billa Pullmana! Carstena u Zagreb dovodi novi blockbuster koji je odlučio snimati upravo na našim ulicama, a sve u suradnji s producentom Igorom Nolom koji je u Hrvatsku doveo velike projekte poput Hitman’s Wife’s Bodyguard (Salma Hayek, Rayan Reynolds, Samuel L. Jackson), Ipcress File, McMafia i brojne druge. Ovaj panel na rasporedu je u 9 i 50 sati”, kazali su organizatori.

Prema njihovim rečima, zatim slede tri predstavnika svetske organizacije location managera (LMGI) koji su zaslužni za odabir lokacija snimanja nekih od najvećih filmskih hitova kao što su: ‘My Cousin Rachel’, ‘The Death of Stalin’, ‘The Hole’, ‘Bourne Supremacy’, ‘Bridge of Spies’, ‘Enemy at the Gates’, ‘American Gods’, ‘Pixels’, ‘Hemlock Grove’, ‘Shadowhunters’.

Oni su John Rakich koji je ujedno i predsednik LMGI, Harriet Lawerence i Markus Bensch, te će u sklopu konferencije obići Zagreb već i Hrvatsku.

Organizatori se nadaju da će tom prilikom oni odabrati lokaciju za snimanja svog sledećeg filmskog hita. Panel je na rasporedu u 13 i 30 sati.

„Kao i svake godine konferencija okuplja predstavnike vlasti i turističkih zajednica. Tako će Ministarstvo kulture i medija, točnije Vjera Matković Načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, predstaviti Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026., a panel je na rasporedu u 12 sati”, najavili su organizatori.

Oni su dodali da je ‘Filmski turizam i promocija’ naziv panela koji će pokušati da odgovori na pitanja kao što su: Kako što kvalitetnije lokalno podržati produkcije i pružiti im maksimalnu podršku, kako produkcije mogu osigurati gradovima promotivne mogućnosti za buduće turističke kampanje itd. Na panelu u 16 i 15 sati će govoriti predstavnici Ministarstva kulture i medija, HAVC-a, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba i produkcijske kuće Drugi plan.

„Dvije značajne producentice će svaka sa svojim panelom nastupiti na konferenciji! Prva na rasporedu u 11 i 25 sati je Anita Juka iz 4Film producentske kuće koja je u karijeri dugoj preko 15 godina, producirala je 16 filmova i 8 europskih koprodukcija različitih žanrova, među kojima su dugometražni igrani filmovi, dugometražni dokumentarni filmovi, kratkometražni filmovi i nedavno jedna dramska TV serija. Panel koji će održati je Case study: Uspješnice manjinskih produkcija, a moderira ga Boško Picula s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu” – kazali su iz organizacije festivala.

Druga na raspredu u 14 i 15 sati je Ankica Jurić Tilić iz producentske kuće Kinorama, producentkinja godine i dobitnica Nagrade Grada Zagreba.

„Osim što je jedna od najuspješnijih i najaktivnijih hrvatskih producentica, Ankica Jurić Tilić je i docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a svoje znanje prenosi i polaznicima europske škole za profesionalno usavršavanje producenata (EAVE). Dobitnica je mnogih nagrada, a jedna od njih je i prestižna nagrada Prix Eurimages – Europska filmska nagrada za najbolju europsku koprodukciju. Kao producentica potpisala je trideset dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija i cijeli niz kratkih filmova. Filmovi koje potpisuje Ankica Jurić Tilić dobitnici su mnogih domaćih i međunarodnih nagrada. O svojim uspjesima i budućim planovima popričat će također s producenticom Tajanom Bakotom”, najavili su oni.

Film ‘Sigurno mjesto’ hrvatski je kandidat za nagradu Oscar, a više o filmu i kandidaturi će na panelu u 16 i 45 pričati producentkinja filma, Miljenka Čogelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari