Svečano zatvoren Internacionalni festival alternativnog i novog teatra 1Foto: INFANT 2019

Večeras je dodelom nagrada svečano zatvoreno 46. izdanje Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra.

Kako su saopštili organizatori, žiri 46. INFANT festivala, koji je radio je u sledećem sastavu: Rita Gobi, plesačica, koreografkinja i instruktorka plesa, predsednik, Borka Golubović Trebješanin, novinarka kulturne rubrike lista “Politika” i Filip Markovinović, pozorišni, filmski i televizijski reditelj, jednoglasno je doneo odluku o nagradama.

Nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi „SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi“ Reflektor teatra iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, polazeći od istorijske građe i faktografije kroz radionički pristup akteri predstave „SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi“ uspeli su da dođu do jasne i čiste dramske strukture koja i pored istorijske faktografije donosi jasno definisan ideološki stav prema savremenom trenutku.

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, ili stvaralaštva u najširem smislu pripala je predstavi „Ljudska sramota” reteteatro41 i Matera-Bazilikata 2019 iz Italije.

Kako se u obrazloženju navodi, polazeći od ličnog poimanja pojma srama pa kroz istraživanje u procesu rada umetnici „reteteatra41“ došli su do uzbudljivog rezultata koji na dopadljiv i komunikativan način zadire u mračne slojeve ljudskog bića. Koncept predstave „Ljudska sramota“ je blizak sa publikom koju pleni duhovitošću, nenametljivo zadirući u našu svakodnevicu. Učesnici ove predstave poigravaju se sa scenskim karakterima i ulogama kao da su upravo napisani za njih.

Nagrada za najuspešniji eksperimenт, odnosno predstavu u celini pripala je ostvarenju trupe Goblin parti: „Srebrni nož“ ; „Ja sam goblin“ (film); „Greška pri sletanju“. Južna Koreja koristi pun spektar mogućnosti pozorišnog jezika, savremenog plesa, tradicionalnih elemenata…

Multimedijalni iskorak koji se ogleda kroz korišćenje filma kao integralne komponente predstave još jednom ukazuje na tanku liniju kojom se prožimaju pozorišna i filmska umetnost.

Umetnici Goblin partija su hrabri da traže nešto drugo od onoga što je u svetu trend. Osetili smo sa kojom lakoćom igraju, da njihovi pokreti nistu naučeni već spontani i u tome je snaga njihove umetnosti. Njihova koreografija je iznenađenje, nije predvidiva. Sve to ih je preporučilo za ovo prestižno priznanje 46. Infanta, navodi se u saopštenju organizatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari