Udruženje „Duga“ Negotin pripremilo izložbu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 1Foto: Udruženje Duga

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. Decembar, Udruženje „Duga“ Negotin koje okuplja decu i mlade sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, obeležiće izložbom likovnih i radova od recikliranih materijala ne samo članova svog udruženja, već i osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom iz Srbije.

Pandemija korona virusa i prošle i ove godine sprečila je održavanje tradicionalnog maskenbala koji je „Duga“ uobičajeno organizovala povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Odlučili su da ovog puta, zajedno sa Muzejem Krajine u Negotinu, prirede izložbu u prostoru Muzeja Hajduk Veljka.

-Na ovoj će izložbi biti izložen deo likovnih radova pristiglih na konkurs „Učimo i saznajemo – upoznajmo Mokranjca i Negotin“ koji je realizovan letos u više udruženja u Srbiji. Biće izloženi likovni radovi iz devet udruženja iz različitih gradova Srbije. Negotinsko udruženje „Duga“ koje je raspisalo ovaj konkurs na njemu nije učestvovalo, ali smo zato na kreativnim radionicama u uduruženju izrađivali upotrebne i ukrasne predmete od recikliranih materijala i njima ćemo danas predstaviti deo svojih aktivnosti – rekla je za Danas sekretarka „Duge“ Mika Zdravković.

Tako će večeras na izložbi biti predstavljene, pored ostalog, haljine i tunike od kesa za smeće i plastičnih čepova.

-Oni smeliji mogu da ponesu ove interesantne i praktične kreacije – kaže Mika Zdravković.

Eksponati izložbe biće i ukrasne kese i kutijice za poklone, prstenovi za salvete, ali i kućice za ptice i hranilice.

-I kučiće za ptice i hranilice koje smo radili u okviru projekta „Tunelska pećina Zamna“ kao partnerska organizacija ekološkom udruženju „Badem“ izrađivali smo od plastičnih flaša i tetrapaka, dakle od reciklažnih materijala.

Planiramo da ih iduće nedelje postavimo u parku – kazala nam je sekretarka udruženja „Duga“.

Sve što rade u „Dugi“ treba da doprinese osećaju korisnosti i povećanju samopouzdanja kod osoba sa inavliditetom, kažu nam u ovom udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari