Uspon i pad demokratske opozicije od 1994. do 2004. godine 1Foto Z.Panić

U jeku sve češćih i žešćih raspava, nesporazuma i raskola  u redovima opozicije pred aprilske izbore 2022. godine  iz štampa je izašla knjiga „Godine pre loma“ novinara i publiciste iz Pirota Tomislava G. Panajotovića,  čija je tema indikativna: uspon i pad srpske demokratske opozicije od 1994. do 2004. godine.

Кnjiga je nastala na temelju autorovih dnevničkih zapisa u vreme kada je u dva mandata bio poslanik u Skupštini Srbije. Na 230 strana teksta, autor dokumentovano analizira uslove u kojima su nastale i raspale se Koalicija zajedno, Savez za promene i Demokratska opozicija Srbije (DOS). 

Akter tih dešavanja bio je i Tomislav G. Panajotović, predsednik Skupštine opštine Pirot od 1997. do 2000. godiine i poslanik DS-a u Skupštini Srbije u dva mandata i autor tri knjige  pod naslovom „Dnevnik jednog poslanika” o zbivanjima u Skupštini i oko Skupštine u mandatima 1994- 1997. i  2001- 2003.godine. 

Autor knjige kaže za Danas da je među sadašnjim liderima opozicije, mnogo  onih koji su bili u Koaliciji zajedno, Savezu za promene i DOS-u. 

„Ono što je srušilo sve tri kolacije bilo je lična sujeta, zavist, borba za vlast, međusobno nerazumevanje, nepostojanje solidarnosti i smisla za konstruktivno postizanje ciljeva. Nazire se opasnost da se ovoga puta ponovi to isto i da sudbina sadašnje opozicije koja je još razjedinjenija, bude još tragičnija  nego što je bila. Ukoliko se nisu, a očigledno sada ne pokazuju to, naučili na greškama i da  ne ponavljaju greške koje su pravili, teško će moći sa optimzmom da se gleda to što oni hoće da postignu. Suština ove knjige je, u svakom slučaju  upozorenje i opomena za opoziciju šta će se dogoditi ako dozvoli da se ponove greške iz perioda 1994-2004. godine, kaže Tomislav G. Panajotović.

Recenzent knjige je istoričar i diplomata Milan St. Protić. On je, pored ostalog, napisao da ova knjiga baca jedno autentično svetlo na politička zvibanja u Srbiji između 1994. i 2004. godine.

„Autor je veoma prilježno beležio ključne momente tokom tog burnog istorijskog perioda, navodeći datume, mesta, ličnosti i dokumenta.Naravno, lomiće se koplja i oko toga ko nosi odgovornost za neuspeh demokratske transformacije Srbije. Lomiće se još koplja i o tome bio li je potreban šesti oktobar i zašto ga nije bilo. Kako god, neosporna je činjenica da se Srbija i dan današnji rve sa tom aveti autoritarnosti što je proganja polovinu 20. i četvrtinu 21. stoleća. A nada kopni…“, napisao je, pored ostalog, Protić. 

U traženju odgovora na pitanje zašto je došlo do  kraha opozicije iz tog perioda (Кoalicija Zajedno, Savez za promene, DOS),  recenzent knjige, istoričar i diplomata Milan  St. Protić još  piše:

„.. .Zato što smo bili šareno društvo. Različito i raznorodno. Bilo nas je titoista, milioševićevaca, komunista, nacionalista, mondijalista, ubeđenih demokrata, karijerista, saradnika službe…Okupili smo se da bismo srušili Miloševića i u tome smo uspeli. Nismo bili složni kako bismo Srbiju menjali i u tome nismo uspeli.Sada smo samo deo istorije, u najmanju ruku nedorečen. U većini, nemušt i maglovit. Nemirne savesti.. ..A gde nam je naša otadžbina u ovom času? Na samom dnu. Pobedili su nas  naši politički protivnici. Naši suparnici. Neistomišljenici. Pobedila je njihova vizija Srbije.Pobedio je primitivizam, nerad, raspojasanost, prevara. Pobedili su nas oni koji nam  ni do ramena ne behu..“, piše Protić.

„…Neka ovi redovi knjige budu i podsetnik da `recept` postoji, a da snaga i odgovornost žive u nama, pa da energiju promena devedesetih godina pokažemo na izborima…“, napisao je, pored ostalog, u pogovoru Zoran Živković, premijer posle atentana na Zorana Đinđića.

 Izdavač knjige je pirotski Pi-press. 

                                                                      

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari