„Užički Minotaur“, likovno i duhovito istraživanje Slavka Lukovića o muško-ženskim odnosima 1Slavko Luković/Foto: Reflektor

Slavko Luković, akademski grafičar i profesor u Umetničkoj školi u Užicu, izložio je crteže na postavci „Užički Minotaur“ i njome ponovo pokazao svoje crtačko umeće i zanimljivo likovno istraživanje.

Izložba se može pogledati u užičkoj galeriji Reflektor, do 17. oktobra.

Na crtežima su, u različitim situacijama i prostorima, erotizovani prikazi mitološkog bića Minotaura, simbola muškosti, i ženskih figura, kojima umetnik referiše na muško-ženske odnose i simbolički ih smešta u širi kontekst našeg vremena.

Radovima, koje prate stihovi pesama narodne muzike, ali i oni čiji autori su srpski pesnici iz vremena romantizma, pa i sam umetnik, što postavci daje dozu duhovitosti, Luković tematizuje današnje odnose muškarca i žene.

„Užički Minotaur“, likovno i duhovito istraživanje Slavka Lukovića o muško-ženskim odnosima 2
Foto: Reflektor

Istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović navodi da se „Slavkov čovek-bik miri sa neizvesnošću poljuljane muške dominacije, ali se uzda u upornost svoje duhovitosti, pomoću koje uspeva da priđe naglašeno erotizovanim mladim ženama, sa kojima se spaja u oblaku šaljivih stihova“.

„Užički Minotaur“, likovno i duhovito istraživanje Slavka Lukovića o muško-ženskim odnosima 3
Foto: Reflektor

Navodeći da je umetnik tematizovao muško-ženske odnose u srpskom društvu početkom 21. veka, ona dodaje da je takav tematski okvir „samo naizgled jednostavan“.

„Kroz erotizovane crteže, Slavko pronicljivo oslikava svet jednog običnog građanina ove zemlje koji se za naklonost (žena i životnih okolnosti) ne bori uz pomoć socijalnog statusa, već jedinim što mu je preostalo – principom“, navela je Katarina Dogandžić Mićunović.

„Užički Minotaur“, likovno i duhovito istraživanje Slavka Lukovića o muško-ženskim odnosima 4
Foto: Reflektor

Luković je rođen 1988. godine u Užicu, gde je završio Umetničku školu, u kojoj je sada profesor.

Diplomirao je i završio master studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i do sada je imao 11 samostalih i učestvovao na više od 70 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari