Vlada Srbije odredila sredstva za pomoć samostalnim umetnicima 1Foto: Bojan Cvejić

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je opredeljena bespovratna pomoć od ukupno 90.000 dinara za tri meseca za ukupno 2.353 samostalnih umetnika, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Kako se navodi, ti umetnici će za mart, april i maj dobiti po 30.000 dinara a ukupno je za te potrebe opredeljeno 211.770.000 dinara koji će biti prebačeni na račune lokalnih samouprava radi dalje distribucije.

Resorni ministar Vladan Vukosavljević rekao je da je kultura suštinski izraz nacionalnog i državnog identiteta i da ne sme imati manji značaj od ostalih oblasti privrednog i društvenog života.

„Siguran sam da će efekti pomoći koju su Vlada i ministarstvo opredelili, i u simboličkom i u faktičkom smislu prevazići nominalni iznos sredstava koji je namenjen za pomoć samostalim umetnicima“, rekao je Vukosavljević.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo kulture i informisanja je od samog početka vanrednog stanja zauzelo jasan stav da samostalni umetnici moraju da budu obuhvaćeni merama državne pomoći, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji usled pandemije virusa Kovid-19 nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslovne aktivnosti, što je i isticano u dopisima koje je Ministarstvo kulture i informisanja slalo Vladi RS i Kriznom štabu za privredu.

„Država je ovim činom pokazala da kultura nije marginalizovana i da samostalni umetnici nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge profesije, naprotiv, imajući pre svega u vidu da je doneta odluka da iako je vanredno stanje trajalo manje od dva meseca samostalni umetnici dobiju pomoć za tri meseca“, rekao je ministar Vukosavljević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, sinoć je tokom skupštinske rasprave o ukidanju vanrednog stanja, izjavila da će Vlada Srbije izdvojiti na današnjioj sednici 211,7 miliona dinara iz budžeta za pomoć samostalnim umetnicima.

Ministar je dodao da je takođe izuzetno važno što se Ministarstvo kulture i informisanja, uprkos u savremeno doba nezapamćenoj situaciji i nepovoljnim okolnostima po čitavu ekonomiju, odlučilo da očuva instituciju konkursa, koji će biti realizovani u što skorijem roku u donekle redukovanom finansijskom obimu.

„Konkursi iz oblasti informisanja sprovedeni su u punom kapacitetu, što će biti slučaj i sa konkursima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa. U skladu sa rebalansom budžeta i objektivnom nemogućnošću realizacije određenih projekata, sredstva za konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva umanjena su za oko 25 odsto. Nažalost, došlo je i do smanjenja sredstava za konkurs Gradovi u fokusu i to za 45 posto. Tu se isto išlo logikom da deo lokalnih samouprava neće imati vremena da realizuje svoje, inače odlične projekte koje su pripremili. Ipak, konkurs Gradovi u fokusu će biti sproveden u većem delu. Plan je da rezultati konkursa iz savremenog stvaralaštva budu objavljeni najkasnije do 8. Juna”, naglasio je Vladan Vukosavljević.

Kako bi se pomoglo sektoru izdavaštva, Ministarstvo kulture i informisanja razmatra mogućnost da se preraspodelom postojećih sredstava poveća iznos namenjen Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2020. godinu i to za 30 odsto.

S obzirom na okolnosti, u oblasti međunarodne saradnje iznos sredstava za konkurse umanjen je za 30 procenata, dok je u oblasti digitalizacije iznos smanjen za oko 20 odsto, što neće suštinski ugroziti smisao i ciljeve ovih konkursa.

„Navedene aktivnosti i napori koje je uložilo Ministarstvo kulture i informisanja, prvenstveno zalaganje za pomoć samostalnim umetnicima i očuvanje institucije konkursa za sufinansiranje projekata, maksimum je koji je u okolnostima vanredno teškim za celokupnu privredu zemlje bilo moguće ostvariti ali to predstavlja dobar osnov za nastavak kulturnog života u državi i njegov dalji razvoj. Kultura nikada ne sme biti ni budžetsko ni političko pastorče jednog istorijski zrelog i svesnog naroda, već samo njegovo mezimče, ponos i nada“, konstatovao je ministar kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.