13. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest donosi bogat program 1Foto: Promo

Trinaesti Međunarodni festival zelene kulture Green Fest, koji se i ove godine održava onlan, nudi sve sadržaje besplatno, a sadržaj će biti dostupan na internet portalu Festivala (www.greenfest.rs) od 21. do 25. novembra.

Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 6 dugometražnih i 45 filmova srednjeg i kratkog metra.

Na festivalu će moći da se gledaju višestruko nagrađivani dugometražni filmovi. Fabrika pandemije je novi film čuvene francuske rediteljke Mari-Monik Roben koji nam otkriva kako su seča šuma, ekspanzija monokultura i industrijskog stočarstva ali i klimatska neravnoteža pogodovali širenju novih patogena. Po prvi put dvadeset naučnika sa pet kontinenata pružiće pregled ovog pitanja, postavljajući smernice za dalje delovanje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Rat sa plastikom nam otkriva kako uprkos naporima da se smanji upotreba plastike, i rastuća kriza zagađenja okeana, industrija plastike ubrzano povećava novu proizvodnju i promoviše poznato rešenje: reciklažu, iako postoji sumnja da bi široko rasprostranjeno recikliranje plastike ikada bilo ekonomski održivo.

Film Sava u naraciji Mire Furlan, je svedok ljudske istorije, kanal između Istoka i Zapada, zajednička nit između nacija koje su sada podeljene.

More soli nas vodi kroz priču o najvećoj rezervi litijuma na svetu u Boliviji. Uoči energetske promene, cela planeta će deliti njihovu budućnost i sudbinu. Sa globalnim protestima u porastu, Draga buduća deco je film o novoj generaciji u srcu ove seizmičke političke promene.

Jednom kada saznaš nas vodi na put koji će uzburkati emocije u našim srcima i misaone procese u glavama. Suočeni sa realnošću klimatskih promena i smanjenja resursa, deluje da je kolaps naše industrijalizovane civilizacije neizbežan. Reditelj Emanuel Kapejin u potrazi za odgovorima, upoznaje klimatske naučnike, aktiviste koji zastupaju direktnu demokratiju, pokrete građanske neposlušnosti, sve one koji se bore da pronađu izlaz iz ove situacije.

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Skoro svi filmovi ovog programa su iz 2021. i 2022. godine i raspoređeni su u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Ministarstvo kulture RS, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari