Za knjigu o "umetnosti i politici beogradskog nadrealizma" 1Foto: FreeImages / ricardo vasquez - logo

Nagrada „Pavle Vasić“ za 2016. dodeljena je danas istoričaru i teoretičaru umetnosti Dejanu Sretenoviću za knjigu „Urnebesni kliker – umetnost i politika beogradskog nadrealizma“ objavljenu u izdanju Službenog glasnika.

Odluku o tome je doneo žiri koji čine: istoričarke umetnosti Vesna Kruljac i Draginja Maskareli i istoričar umetnosti i profesor Dragan Bulatović. U obrazloženju nagrade oni su naveli da je Sretenovićeva knjiga metodološki i strukturalno savremeno koncipirana, te da ova problemska studija nudi inovativnu interpretaciju i relevantnu kontekstualizaciju beogradskog nadrealizma.

„Zasnovana na iscrpnim istraživanjima i kritičko-analitičkom promišljanju raspoloživog umetničkog materijala i relevantne bibliografske građe, ona ne negira rezultate prethodnih istraživanja nego ih suptilno koriguje i dopunjava, proširuje i unapređuje novim podacima i zaključcima“, navodi se između ostalog u Obrazloženju.

Knjigu čine četiri eseja posvećena nekim od ključnih toposa vezanim za praksu i teoriju beogradskih nadrealista među kojima su književno-umetnički agregat, koncentrisan oko tehnika automatskog pisanja i kolaža pod naslovom „S one strane književnosti“ i opsedantni topos ludila i metoda simulacije kao sredstva razbijanja okova kartezijanske racionalnosti – „Ludilo, psihoanaliza i simulacija“. Prema mišljenju žirija „Urnebesni kliker“ predstavlja značajan doprinos istoriji i teoriji srpske avangarde, koji zaslužuje priznanje – Nagradu “Pavle Vasić“.

U najužoj konkurenciji za ovo priznanje koje se, podsetimo, dodeljuje za najbolji tekst iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna u svim vrstama stručnih publikacija u 2016, učestvovalo je osam kandidata: Đorđe Alfirević s knjigom „Ekspresionizam u srpskoj arhitekturi“, studija slučaja scenskog dizajna „The swinging 90’s“ Irene Šentevske, raspravni tekst Marije Bujić u katalogu izložbe „Stolice“, knjiga „Arhitektura podzemlja“ Mirjane Lukić, „Naseljeni crtež – knjiga eseja o likovnom radu Ranka Radovića“, koju potpisuje Borka Božović, knjiga „Posleratni modernizam / neoavangarde / postmodernizam“ Jerka Denegrija i kritički tekst Andrijane Danilović „Kreči da bude čisto (pa prodaj za bilbord)“. Nagradu „Pavle Vasić“ dodeljuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari