Pored Karlovaca, ovaj dan će obeležiti i žitelji još 13 gradova i opština (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Kruševac, Niš, Bač, Čačak, Kragujevac, Smederevo, Prokuplje, Leskovac i Kraljevo).

Sremski Karlovci odabrani su za pozornicu centralne proslave Dana evropske baštine, jer svojim prirodnim okruženjem i kulturnim nasleđem poseduju urbanističke, arhitektonsko-stilske i kulturno-istorijske vrednosti. Na početku novog milenijuma, oni predstavljaju dobar primer brige, zaštite, promocije i korišćenja pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, nematerijalne i prirodne baštine.

Program započinje obilaskom manastira Krušedol i izložbe „Iz manastirske riznice“, a obuhvatiće i obilazak Kapele mira, mesta potpisivanja Karlovačkog mira 1699. godine, kao i radove na obnovljenoj Sabornoj crkvi Svetog Nikole, koja ove godine obeležava 250 godina postojanja. Sremski Karlovci će predstaviti i svoju Zavičajnu zbirku, koja kroz muzejske eksponate govori o životu jednog mesta.

Inače, Dani evropske baštine se obeležavaju svake godine u septembru u 50 evropskih država programima čiji je cilj da se širokoj javnosti u svim evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se, tom prilikom, istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta. Programi u okviru ove manifestacije ističu lokalna znanja, veštine i tradiciju, arhitekturu i umetnost, ali širi cilj je da se građani, uprkos razlikama u kulturi i jeziku upoznaju i razumeju.

Organizatori ovogodišnjih Dana evropske baštine su Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Opština Sremski Karlovci, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Galerija Matice srpske.