Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice, dobitnik Vukove nagrade 1Zoran Stamatović/Foto: Nenad Kovačević

Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice, jedan je od dobitnika Vukove nagrade za 2022. godinu.

To priznanje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za „posebne rezultate ostvarene u stvaralačkom radu u kulturi, obrazovanju i nauci na svesrpskom kulturnom prostoru“.

„Pred kraj moje pozorišne karijere, eminentni ljudi iz svh oblasti kulture su odlučili da dodele nagradu baš meni, što me čini vrlo srećnim“, kazao je za Danas Stamatović.

„Izgleda da nije bilo uzaludno“, dodaje naš sagovornik, „raditi tolike godine i širiti misiju pozorišta i dobrih vibracija u kulturi, na tromeđi triju država“ i ističe da  je „siguran u to da su članovi žirija imali na umu tu činjenicu“.

„Naše pozorište upravo radi to – širi misiju srpskog jezika, pisma i književnosti u Srbiji, Crnoj Gori i istočnoj Bosni i Hercegovini, a neke naše predstave su gostovale i u drugim zemljama“, objašnjava Stamatović i poručuje da je to „nagrada za kontinuiran i uspešan rad užičkog pozorišta“.

Njemu i ostalim nagrađenima, Vukova nagrada biće dodeljena početkom fabruara u Predsedništvu Srbije.

Inače, to je druga nagrada koju je Stamatoviće dobio za svoj rad u prošloj godini, pošto mu je nedavno uručeno priznanje Vitez poziva koje dodeljuje Liga eksperata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari