Miletić: Srbi plaćaju cenu pogrešne politike 1Foto: BETA/Igor Majstorovic/DS)

Nažalost, građani će ponovo platiti cenu pogrešne politike Beograda prema Kosovu i kosovskim Srbima.

Umesto da vlast iz Beograda pomaže kosovskim Srbima da u teškoj situaciji do namirnica dolaze sa što manje problema i troškova, gura ih u još veći problem, kaže za Danas Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta i aktuelni član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, komentarišući jučerašnje zatvaranje radnji na severu Kosova, u znak protesta zbog taksa od 100 odsto koje su kosovske vlasti nametnule na robu iz Srbije u novembru.

Naš sagovornik napominje da to „ne abolira“ vlasti iz Prištine, „čiji je deo Srpska lista“, da drže na snazi „besmislene takse i da ne čine ništa kako ne bi došlo do nestašice namirnica, pre svega hrane“.

Upitan da li vidi izlaz iz aktuelne situacije, Miletić navodi: „Izlaz je nastavak dijaloga, ali ne samo na nivou Beograd-Priština, već i na nivou Srbi-Albanci na Kosovu“, uz napomenu: „Skeptik sam kada su ove dve političke elite (u Beogradu i Prištini) u pitanju, jer su, očigledno, nesposobni da reše bilo šta“.

– Sedam godina pregovaraju Beograd i Priština, a ne mogu, ili neće, ništa da reše, konstatuje Petar Miletić.

Prema izveštaju RTS juče na severu Kosova nisu radile pekare, benzinske pumpe, apoteke, saloni lepote, ugostiteljski objekti… Građani su prethodnih dana pravili zalihe. Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović izjavio je da će takva mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse. „Upozoravali smo da ne možemo da poslujemo ovako sa taksama i evo šta se dešava. Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svet, ovo će trajati“, poručio je Petrović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u Beogradu da je Srbija „sedam meseci upozoravala na posledice koje mogu da proizvedu takse Prištine, ali da se čini da to nije ozbiljno shvatano“, preneo je FoNet.

– Potpuno je logično da su radnje zatvorene jer su prekidani svi alternativni pravci preko kojih se roba „dobijala na kašičicu“ i jer je pucano na kamione i kombije koji su prevozili hranu i lekove… U Evropi danas žive građani koji nemaju pravo da kupuju namirnice, jer te namirnice imaju etničku i nacionalnu osnovu“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare povodom dve godine rada Vlade i dodala da se „nada da će Evropa i SAD reagovati na dešavanja u vezi sa taksama na Kosovu, ali da nema mnogo razloga da u to veruje, jer je do sada bilo samo verbalnih poziva na ukidanje taksi“.

Upitana zbog čega ne ide na Kosovo, Brnabić je rekla: „Vi jako dobro znate da je meni zabranjen ulazak u našu pokrajinu KiM“. Ona je istakla da ima „veliku želju da ide na Kosovo, ali ako bih krenula izazvala bih velike nestabilnosti, što Priština jedva čeka“.

Prištinski mediji tvrde, pozivajući se na neimenovane izbore, da je „naredba za zatvaranje prodavnica došla od biznismena sa severa Kosova, koji takođe razmatraju zatvaranje prelaza Jarinje i Brnjak“. Kosovski mediji izveštavaju i o praksi špijuniranja ljudi, naglašavajući da će špijuniranje za vreme humanitarne katastrofe biti „patriotska dužnost“.

Tači: Nema humanitarne katastrofe

Portal KoSSev preneo je ocenu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je propao plan Srbije i da nema humanitarne katastrofe na Kosovu. On je nazvao „plan humanitarne katastrofe neuspehom“ i konstatovao da se radi o „namernoj improvizaciji Srbije“. „Nema humanitarne krize na Kosovu, postoji tendencija improvizacije Srbije da predstavi žrtvom srpske građane na severu Kosova, tako da je veoma važno da ceo demokratski svet bude upoznat sa realnošću i da shvati realnost. I nova tvrdnja Srbije je propala“, rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari