Novi non pejper: Povratak Kosova na 99 godina? 1Foto: prinscreen /youtube

Nemački politički magazin Cuerst objavio je novi non paper nepoznatog autora koji se tiče se odnosa Srbije i Kosova i predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina, prenose danas mediji u regionu.

Magazin napominje da non pejperi funkcionišu kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani da bi njihova sadržina lako mogla da se ospori kao nerealna.

„Strane su se usaglasile da će svi građani na Кosovu uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji posjeduju državljanstvo Srbije“, navedeno je, između ostalog, u predlogu koji je objavio Cuerst.

Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Кosovu, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OEBS u podsticanju izbornog procesa.

Tekstom je predviđeno i da su se „uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Кosovu i u Srbiji do aprila 2022“, prenose tekst Klix.ba, Novosti, portal Nova i prištinski mediji.

„Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Кosovo, kojim upravlja pokrajinski guverner, imaće poseban status u Srbiji u narednih 99 godina, a guverner bi imao i funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije“, navodi se u dokumentu.

 

Ovim non pejperom predviđeno je da obe strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.

„Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Кosovo ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima“, navodi se dalje u dokumentu.

Predviđeno je i da „Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Кosovo postaće stalni deo misije“.

Podsetimo, u prethodnom periodu u javnosti se pojavilo više verzija non pejpera koji su izazvali pravu buru u diplomatskim krugovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da mu je prethodni non-pejper o konačnom rešenju kosovskog pitanja, iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska, zadao velike brige, ali da će ga tek analizirati i o njemu doneti sud.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Novi non pejper: Povratak Kosova na 99 godina?”

   • I koji bez problema mogu kupovati zemlju i kuće po centralnoj Srbiji iz koje se domicilno stanovbistvo iseljava. Na taj načina se menja demografski slika i oni polako zauzimaju sve do Niša, Kruševca, Kraljeva.

 1. Ovo je jedino resenje koje uzima u obzir medjunarodno pravo, R1244, Zavrsni Akt iz Helsinkija, Odluke Bedinterove komisije, princip da je odvajanje po etnickoj liniji neprihvatljivo, da nema menjanja granica i da nema stvaranja monoetnickih drzava kao i ustave svih Jugoslavija. Ako je stvarni cilj stabilizacija, clanstvo u EU i mirna buducnost onda ce i Albanci prihvatiti neki slican plan ali ako je sustina albanskih zahteva neizivljeni, sebicni nacionalizam a cilj njihovih sponzora trajna nestabilnost preko koje ce imati uticaj u regionu i sire, onda nece.

 2. Ne razumem prenošenje članka opskurnog magazina koji nema nikakav uticaj i pripada ekstremnoj desnici

  • Izgleda da „ekstremna desnica“ jos uvek ima vise zdravog razuma nego ekstremna globalisticka levica koja je i napravila ovo mrtvorodjence zvano „nezavisno Kosovo“.
   Svejedno pokazuje da je dugorocna ova nakarada od „drzave“ geopoliticki i na svaki drugi nacin neodrziva.

   • Juzna Osetija na Balkanu, nikada drzava, protektorat i marioneta, albanizacija Kosova i otcepljenje od Srbije nije uspelo ni za vreme Hitlera, nece ni sada.

  • Pa vodji ove organizacije je sudjeno zbog organizovanog teroristickog akta u Ukrajini i nekakv plan da upletuje tensije izmedju Ukrajini i Madjarske. oni su blizi proruskim snagama u istocnom Ukrajini, i jasno je za koga rade i ko stoji iza toga.
   To ni Vulin ne bi mogao bolje da napisi tzv nonpajper. Ali zato svi veliki srbi su slobodni da se pale do totalnoj eksitaciju.
   Svako ozbiljnost oko ovih tzv nonpajperi su van realnosti i imaginacije.
   Ali ste slobodni da pravite teatar ako vam to toliko sausci

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.